Index Vakbarát Hírportál

Ezektől állhat fejre az ország

2012. október 4., csütörtök 16:09

A magyar gazdasági növekedés nem tud tartósan 1 százalék fölé kerülni a következő három évben, miközben a költségvetési egyenleg 0,5-1,0 százalékkal lesz rosszabb a konvergencia programban előírtnál - vetíti előre a borús kilátásokat Magyarország számára a Költségvetési Felelősségi Intézet legújabb technikai kivetítése, amelyet a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány csütörtöki rendezvényén mutatott be Oszkó Péter és Romhányi Balázs. Az elemzés több kockázati tényezőt azonosított a költségvetésre nézve, így például egy esetleges elmarasztaló döntés a telekomadó-perben 200 milliárdos kiadást jelentene és ezt a kormány idén már nem tudná korrigálni. Ez azt is jelentené, hogy Magyarország nyolc év után sem tudna kikerülni a túlzott deficit eljárás alól.

Elkészítette legújabb, 2012-2015-ös évekre vonatkozó technikai kivetítését a Költségvetési Felelősségi Intézet. Az elemzésnek különös aktualitást ad, hogy a parlament bizonytalan időre elhalasztotta a költségvetési törvény zárószavazását, mivel általánossá vált a vélemény, hogy a törvényjavaslatban szereplő tervszámok nem megalapozottak, a konvergencia programban kitűzött egyenlegcélok teljesülését a várható makrogazdasági környezetben az eddig kihirdetett jogszabályok nem teszik lehetővé, foglalja össze a Portfolio.

Kivetítés, de gyorsan változnak nálunk a tervek

Oszkó Péter a Haza és haladás Közpolitikai Alapítvány által szervezett, az elemzést bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a technikai kivetítés állóképet kíván közölni, amit megnehezít a jogszabályi környezet változékonysága. Az állókép augusztus 31-ével került megalkotásra, nem tudja figyelembe venni az ez utáni változásokat, terveket, jogszabályokat, így a munkahelyvédelmi akciótervet például - tette hozzá a volt pénzügyminiszter.

A KFIB szakértőinek számításai szerint idén az alappályán 1 százalékkal csökken a magyar gazdaság teljesítménye, 2013-ban pozitívba fordul a növekedés. Tartósan azonban még akkor sem tud 1 százalék felett stabilizálódni, ha nem kerül sor további, a trend növekedési ütemet csökkentő költségvetési intézkedésekre - figyelmeztet az intézet.

A tíz legnagyobb kockázat a költségvetés számaiban

A KFIB szakértői a költségvetés alakulása szempontjából 10 kockázati tényezőt azonosítottak. Oszkó Péter kiemelte, hogy meglátásaik szerint a költségvetési pálya tartósan számos kockázattal terhelt, a tíz legnagyobbat ki is emelte:

Rovatok