Index Vakbarát Hírportál

Tárki: Lesz még néhány csomag

2012. október 10., szerda 11:02

Idén 1,2 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság a korábban várt mínusz 1,0 százalék helyett, jövőre pedig csupán félszázalékos növekedésre számít a korábbi 0,7 százalék helyett a Kopint-Tárki, írja a Napi Gazdaság. A kutatók szerint idén átlagosan 5,8 százalék lesz az infláció, korábban 5,5 százalékot vártak a kutatók. Jövőre 3,5 százalékos lehet a pénzromlás.

Palócz Éva vezérigazgató szerint a jövő évi költségvetési tervek teljesülése ma ugyanolyan bizonytalan, mint a 397 milliárdos megtakarítási csomag bejelentése előtt volt, a terv ugyanis nagy összegben tartalmaz olyan többletbevételeket, amelyek befolyása bizonytalan. A Kopint-Tárki szerint ma még nem lehet tudni a jövő évi fiskális sarokpontokat, az év folyamán feltehetőleg lesz még néhány további csomag, ahogyan az 2011-ben és 2012-ben történt. A cél a deficit 3 százalék alatt tartása. A magyar gazdaság teljesítménye 2012-ben a 2005. évivel lesz azonos, azaz az utóbbi hét év a gazdasági növekedés szempontjából elveszett, mondta Palócz Éva.

A tizenkét új EU-állam közül várhatóan négy országban lesz biztosan recesszió 2012 egészében: Csehország, Magyarország, Ciprus és Szlovénia, mondta Vakhal Péter tudományos munkatárs. A többiekben is - Lettországot kivéve - csak mérsékelt ütemű növekedés várható. Ezek oka, hogy a fiskális konszolidációs intézkedések, az eurózóna importkereslete csökkent, valamint több országban tartósan súlyos belső gazdasági egyensúlytalanságok vannak. Jövőre pedig összességében mérsékelt gazdasági bővülés jöhet, kivéve ha a német gazdaság megáll. A régióban erősödik az inflációs nyomás, alapvetően az élelmiszerek és az energia drágulása miatt. A négy visegrádi országban lefelé tart az ipari dinamika: 2013 első három hónapja várhatóan nehéz lesz, az ütem jórészt a némettől függ, összességében enyhe növekedés lehet - mondta Vakhal.

Felhasználási oldalon negyedik éve csak a nettó export járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, a lakosság fogyasztása erőteljesen zsugorodik: 2012-ben a fogyasztás volumene alacsonyabb, mint 2003-ban volt és jövőre iscsak stagnálás várható - állapította meg Palócz.

Rovatok