Index Vakbarát Hírportál

A kormány meghirdette a déli nyitást is

2012. október 11., csütörtök 23:31

Óriási lehetőségek vannak a latin-amerikai országokkal fenntartott gazdasági kapcsolatokban, az odairányuló kétoldalú külkereskedelmi forgalom növelésében, mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, a Latin-amerikai Duna-régiós Gazdasági Fórum rendezvényén.

Elmondta, hogy egy olyan kis, nyitott gazdaságú országnak, mint Magyarország, ha a jövőben szeretne gyorsabb gazdasági növekedést elérni, akkor az Európai Uniónál nagyobb növekedést produkáló régiókkal is érdemes erősítenie gazdasági kapcsolatait. Ilyen régió lehet Magyarország számára a latin-amerikai térség.

Szatmáry Kristóf szerint a latin-amerikai térségben Magyarország legjelentősebb külkereskedelmi partnerei Mexikó, Brazília, Argentína, Chile és Kolumbia, de még az első helyen álló Mexikó is csupán a 30-32. helyen áll a magyar kivitelt tekintve.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a latin-amerikai térségben mintegy 150-200 ezres létszámú magyar közösség él, amely megőrizte identitását, és a magyar-latin-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzésében igen jelentős szerepet játszhat.

Az NGM államtitkára közölte, hogy a brazíliai Sao Paulóban még az ősz folyamán megtartják a magyar-brazil gazdasági vegyes bizottság következő ülését, amely hozzájárulhat a brazil-magyar külkereskedelmi forgalom erőteljes növeléséhez. Az odairányuló külkereskedelem erősítésében, a vállalkozásoknak a Latin-Amerikába irányuló kivitelében jelentős segítséget nyújthat a Magyar Export-Import Bank és a Mehib, mondta el Szatmáry.

Németh Zsolt szerint a magyar kormány a keleti nyitás politikájával párhuzamosan meghirdette 2011 tavaszán a déli nyitást is, amely a latin-amerikai államokkal való kapcsolatok élénkítését hozhatja.

A Külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy 2013 Közép-Európa éve lesz. Magyarország 2013. január 1-jétől a Közép-európai Kezdeményezés elnöke lesz, 2013 júliusában pedig átveszi a visegrádi négyek elnökségét is. Így jövőre jelentősen segítheti Magyarország a közép-kelet-európai országok és a latin-amerikai államok közötti gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatok bővülését.

A Külügyminisztérium államtitkára rámutatott: Közép-Kelet-Európa belső integrációja nagyon jelentős, így azok a vállalkozások, vagy állami cégek, amelyek a közép-kelet-európai régió valamelyik államával kerülnek kapcsolatba, az egész térséggel könnyen megvalósíthatják az együttműködést.

Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke elmondta, hogy Latin-Amerikában Mexikó a legjelentősebb külkereskedelmi partnerünk. Mexikóra 2011-ben 371,3 millió dollár magyar export jutott, onnan 404,7 millió dollár értékű áru érkezett.

A következő a sorban Brazília, oda tavaly 263,95 millió dollár értékű magyar árut vittek ki, az onnan érkező magyar behozatal 140,3 millió dollár volt. A rangsorban következő Kolumbiába mindössze 13,2 millió dollár összegű volt a magyar kivitel, míg a behozatal csupán 28,6 millió dollárt ért el - ismertette a HITA elnöke.

Rovatok