Index Vakbarát Hírportál

Pénzt kapott az E-Star

2012. október 15., hétfő 11:28 | aznap frissítve

Hétfőn úgy tűnt, csődvédelembe kell menekülnie az E-Star Nyrt.-nek; az energetikai vállalat kérésére fél tíz előtt nem sokkal felfüggesztették a budapesti tőzsdén a kereskedést a részvényeivel. A cég az elmúlt időszakban komoly pénzügyi nehézségekkel küszködik, önkormányzati ügyfelei milliárdos nagyságrendű számlával adósak, a hó végén másfélmilliárdos kötvényprogramja zárul le.

Napközben kiderült: külső finanszírozást sikerült találnia, a pénzt a kötvényeinek névérték alatt történő visszavásárlására használná, jelentette be a társaság. A BÉT-en keresztül bonyolítanák le a tranzakciókat, részletes tájékoztatást csak október 17-ig adnak.

Nehéz helyzetben

A cég ennek ellenére súlyos helyzetben van. Az E-Star a múlt héten jelentette be: felmondja a cégcsoporttal szemben lejárt tartozásokat felhalmozó önkormányzatokkal kötött szerződéseit. A tőzsdén jegyzett cég a BÉT honlapján elhelyezett tájékoztató szerint a cég felfüggeszti, illetőleg szünetelteti az érintett önkormányzatoknak nyújtott szolgáltatásait; a lépésre a jogszabályban foglalt kötelezettségeiknek eleget téve, illetve befektetőik és hitelezőik védelme érdekében kerül sor, közölték.

A cég augusztusról készült, rendkívüli tájékoztatójában azt írta, hogy vevőköveteléseinek állománya a már korábban is megnevezett négy, problémás fizetési morállal rendelkező önkormányzattal (Sárospatak, Hódmezővásárhely, Fejér és Veszprém megye), illetve az egyéb problémás, nem fizető kisebb ügyféllel szemben nem javult. A kintlévőségek összege marginálisan ugyan, de folyamatosan növekszik. Hódmezővásárhely, Nagydobos, Szamosszeg önkormányzatával szemben a már peres eljárást kezdeményeztek a szerződés szerinti díjak megfizetése
érdekében – közölte akkor a cég.

Az elmúlt hetekben a cég komoly üzleti vitába bonyolódott a nemrég még Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzattal – nem az E-Star az egyetlen, amelynek meggyűlt a baja a várossal, korábban az Erstének és a regionális áramszolgáltatónak is volt konfliktusa az önkormányzattal –, amely végén a város zsarolással vádolta a céget. Miután nem tudtak megállapodni a követelésről és annak rendezéséről, az önkormányzat úgy döntött: valamennyi érintett intézményébe saját fűtési rendszert vásárol, és saját maga gondoskodik a fűtésről.

Múlt héten a sárospataki önkormányzat jelentette be: szeptember 30-i hatállyal felbontja a szolgáltatási szerződéseket az E-Starral, a város fideszes polgármestere, Aros János az ülést követően újságíróknak elmondta: a döntés értelmében kivásárolják az E-Star 49 százalékos tulajdonrészét a városban a hő- és távhőszolgáltatást végző, az önkormányzat és a cég közös tulajdonában lévő Patakhő Kft.-ből.

Nagyot esett

Az E-Star nehézségeit jól jelzi a cég részvényárfolyama: a hétfői felfüggesztéskor 435 forinton állt a papír, ami 93,6 százalékos árfolyamveszteséget jelent éves szinten – vagyis a vállalat a tavaly októberi értékének 6 százalékára esett. Negyedéves szinten több mint 27 százalékos az árfolyamveszteség. A cég másfél hónapja 365 forinton volt történelmi mélyponton; tavaly októberben még 7190 forinton állt.

A Portfolio.hu korábban arról írt: „rövid távon talán a csődvédelembe való menekülés tűnhet legracionálisabb döntésnek, ami egyben lehetőséget teremthet elfogadtatni a hitelezőkkel egy reorganizációs tervet. A társaságnak nem lesz könnyű dolga, hiszen egyre kevesebb készpénztermelő projekt maradt a portfólióban, ami egyben azt is jelenti, hogy a hitelezőknek nagy áldozatokat kell majd hozniuk, ha életben szeretnék tartani az eddigi működést”.

Rovatok