Index Vakbarát Hírportál

Külföldre menne minden hetedik fiatal

2012. október 16., kedd 11:15

Az állást kereső magyarok 13,41 százaléka „Magyarországon kívül eső országot” jelölt meg következő munkahelyeként – derül ki a CV&More online foglalkoztatási port adatbázisából. A CV&More közleményéből kiderül, hogy a szándéknak alapja is van: az adatbázisukban lévők majdnem negyede (több mint 22 százaléka) legalább két idegen nyelven beszél.

Mivel az adatbázisban lévők jelentős többsége 22-29 év közötti életkorú, vélhetően ebben a korosztályban magas az elvándorlási szándék is. Az állást keresőknek egyébként több mint fel (59 százaléka) diplomás, és főleg az IT vagy az értékesítés területén dolgozik, dolgozna. A CV&More közleménye szerint ezek az adatok is jelzik, hogy a munkaerőpiac globálissá vált, és lehet, hogy a saját városunkban sem keresünk jobb eséllyel munkát, mint külföldön.

A magyarok elvándorlási szándékát nemcsak ezek az adatok mutatják. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatói a Google keresőszavainak felhasználásával, a Google Trends alkalmazás segítségével 2007-től kezdődően vizsgálták a magyarok külföldi munkavállalási szándékait. Azt találták (pdf), hogy az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a külföldi munka iránt. A csúcs 2012 januárja, de a forduló 2010 ősze, azóta számottevően erősödik a tendencia. Az érdeklődés Nógrádban, Tolnában és  Komárom-Esztergomban a legélénkebb.

A külföldi munkavállalás iránt érdeklődőket Ausztria, Németország és Anglia izgatta a legjobban. A keresések e tekintetben is idén januárban voltak a leggyakoribbak, de a három ország 2011 januárja óta került egyre inkább az érdeklődés középpontjába. Míg Anglia a munkavállalási keresések szempontjából régóta a érdekesebb ország, az utóbbi két évben a másik kettő is felzárkózott mellé.

Rovatok