Index Vakbarát Hírportál

Bankadó: Matolcsy ismét kőbe vésett

2012. október 18., csütörtök 17:10 | aznap frissítve

Folytatja aktív működését Magyarországon az UniCredit – nyilatkozta csütörtökön Willibald Cernko, az UniCredit Bank Austria AG vezérigazgatója. Szerinte „van értelme ebben az országban, a szomszédunkban maradni”, és azt mondta újságíróknak egy bécsi rendezvényen, hogy hisznek az országban, és csak „átmeneti stresszhelyzetről van szó”. Korábban a Raiffeisen is jelezte, hogy nem vonul ki a magyar piacról, bár „övön aluli ütésnek tartja”, amit a magyar kormány csinált.

Az Index helyszínről származó információi szerint ugyanakkor a rendezvényen jelenlévő Matolcsy Györggyel az osztrák bankvezér lényegében nem állt szóba. A kettejük viszonya azért is sajátos lehet, mert a magyar miniszter – mint az vagyonnyilatkozatából kiderült – 2010-ig havi 400 000 forintért tanácsadója volt az UniCreditnek.

Az osztrák banki vezető a neheztelését hivatalosan csak abban a formában jelezte, hogy azt mondta: a magyarországi tulajdonjogi szabályok kétségbe vonják az EU-nak adott Nobel-békedíj jogosságát. Úgy tudjuk azonban, hogy nem nyilvánosan arról is beszélt, hogy a történelem legsötétebb időszakait idézi, ahogyan a magyar kormány a magántulajdonhoz és a megkötött megállapodásokhoz viszonyul.

A tulajdonjogi szabályokról szóló hírügynökségi tudósítást a Standard Bank londoni elemzője, Thimoty Ash figyelemre méltónak nevezte, mondván: ezek a szavak rávilágítanak arra, hogy Magyaroszágon nem védik a külföldi befektetőket. Szerinte a bankok a lábukkal szavazhatnak, vagyis tőkeáttételt csökkentenek, ahogy csak tudnak, ami nyilvánvalóan rossz a gazdasági növekedés szempontjából.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter szintén Bécsben úgy nyilatkozott: a magyar kormány képviselője egy csütörtöki találkozón elkötelezett volt a bankadó 2014-től történő felezése iránt. Vagyis mint elmondta, a kormány 2014-ig (egy évvel) csúsztatta csak el a bankadó felezését. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai sajtóközleménye megerősíti: Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter meghívására Bécsben találkozott Matolcsy György és Markus Söder bajor pénzügyminiszter.

A megbeszélés legfőbb célja az NGM szerint az volt, hogy a három ország/tartomány kapcsolatát még szorosabbra fűzzék és meghatározzák a jövőbeni gazdasági együttműködés irányait. Az NGM az MTI-nek megerősítette, hogy a tanácskozáson Matolcsy megígérte, hogy 2014-ben most már tényleg egészen biztosan megfelezik a bankadót. Amelyről egyébként Orbán Viktor ugyancsak csütörtökön azt mondta, hogy az egyébként nem befolyásolja a bankok működését, hitelezését.

A magyar kormány tervei alapján a hazai pénzintézetek 2013-ban a 2010-eshez hasonló összegű bankadót fizethetnek, amihez hozzájön az újonnan bevezetett tranzakciós illeték is. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi szektort nagyjából 400 milliárdos sarc sújtja jövőre.

Rovatok