Index Vakbarát Hírportál

Drágább lesz a cafeteria

2012. október 18., csütörtök 08:11 | aznap frissítve

A cafeteriaelemek juttatása száz forintonként húsz forinttal drágul 2013-tól: Matolcsy György bejelentése szerint ugyanis a mostani tízszázalékos eho helyett jövőre 27 százalékot kell fizetni. Vagyis megszűnik a mostani különbség a kedvezményes és az általános adózás között. Pillanatnyilag értékhatárhoz kötötten egyes elemek után 39, mások után 51 százalék adót kell fizetni - írja a Napi Gazdaság.

Az Erzsébet utalványnál az értékhatár havi ötezer, a Széchenyi pihenőkártyánál évi 450 ezer forint a határ (az alszámlákon ezen belül eltérő), az iskolakezdési támogatás, valamint az egészségpénztári befizetés esetében a minimálbér 30, önkéntes pénztári befizetés esetében pedig a minimálbér 50 százaléka volt a határ. Évente háromszor a minimálbér tíz százalékáig csekély értékű ajándék is adható volt kedvezményes adózás mellett.

A céges unit linked biztosítások is ebbe a körbe tartoznak majd jövőre − ezeket a 2012 végéig megkötött szerződések esetében 2016 végéig adómentesen adhatja a munkáltató, utána 51 százalékkal adózik a díjfizetés. Nagy valószínűséggel ez az elem kikopik a cafeteriaelemek közül, mert a módosítás révén a munkaadó futja ennek kockázatát − ha például felmond a munkavállaló, a munkaadónak visszamenőleg meg kell fizetnie az adót a juttatás után, ez a kötelezettség eddig a munkavállalót terhelte.

Az OTP Pénztárszolgáltató megbízásából még idén áprilisban készített reprezentatív kutatás eredményei szerint a magyarországi vállalatok 75 százaléka biztosít valamilyen béren kívüli juttatást. Ez 12 százalékos visszaesést jelentett a 2011-es szinthez képest. A visszaesés azonban nem az adóteher miatt következett be a kutatás szerint, hanem mert magára a juttatásra nem kívánt költeni több, korábban ezt használó cég.

Valószínű, hogy a cégeknek nem lesz pluszforrásuk arra, hogy kigazdálkodják a juttatások megemelt adóját, vagyis ha megtartják a cafeteriát, annak adótöbbletét a munkavállalóval fizettetik meg. Kérdés, mi az az összeg, amely felett megéri megtartani a juttatásokat. Havi ötezer forintnál például éves szinten 24 ezer forint spórolható meg, kérdés, megér-e ez külön nyilvántartást.

Rovatok