Index Vakbarát Hírportál

Tíz százalék körül drágul az étel

2012. október 22., hétfő 10:55

A következő félévben élelmiszer-árrobbanásra nem, inkább egy kisebb mértékű, akár több lépcsőben megvalósuló áremelkedésre kell számítani az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szerint. Az intézet legfrissebb felmérése szerint az alapvető élelmiszerek ára termékenként eltérő mértékben emelkedhet, de összességében 10 százalék körüli ütemben.

Október és jövő március között a fehér kenyér fogyasztói áremelkedése előreláthatólag nem haladja majd meg a 15-20 százalékot. A nyerstej felvásárlási ára összességében 6-9 százalékkal lehet magasabb az augusztusi árszintnél, és kilogrammonként 84-87 forint közötti sávban mozog majd. Ennek megfelelően a tej fogyasztói árának emelkedését a szakértők 5-7 százalék között valószínűsítik.

A vágósertés termelői ára 5-10 százalékkal emelkedhet az augusztusi árakhoz képest, így élősúlyban számítva kilogrammonként 420-440 forint között alakul. A sertéshúsok fogyasztói árában ennél kisebb emelkedéssel számolnak a kutatók. A vágócsirke termelői ára szintén tovább nőhet, és akár 8-10 százalékkal is magasabb lehet az augusztusinál. A szakértők számításai alapján a kilónkénti 294-299 forint közötti tartományban mozoghat. A bontott csirke fogyasztói árának emelkedését 6-8 százalék között valószínűsítik a következő hat hónapban.

Az AKI felidézi, hogy az Európai Bizottság előrejelzései szerint a következő gazdasági évben tartósan magas, de lassan csökkenő árakra lehet számítani a takarmánypiacon. A magas takarmányárak a feldolgozott termékeknél és a hústermékeknél minden bizonnyal drágulást okoznak, ennek mértéke azonban nehezen megbecsülhető. Az idén Magyarországon és a világpiacon is drága a  takarmány a gyenge termés miatt; az árak szeptemberben tetőztek, azóta kismértékű árcsökkenés kezdődött, olvasható az összefoglalóban.

Rovatok