Index Vakbarát Hírportál

Milyen lakást a legkönnyebb eladni?

2012. október 24., szerda 12:09

Az idei első negyedévben – főleg a végtörlesztés hatására – még 40 százalékkal több adásvétel volt a magyarországi lakáspiacon, mint a tavalyi év azonos időszakában, írja az Otthon Centrum által közzétett idei harmadik negyedéves Lakáspiaci Tanácsadó. Ez a keresletbővülés azonban minden bizonnyal előrehozott vásárlásokon alapult, mivel az első három negyedévet figyelembe véve a forgalom szintje már csak kevesebb, mint 10 százalékkal van a tavalyi év azonos időszakán mért 64 000-es nagyságú tranzakciószám felett. A forgalomból, elenyésző, nagyjából négy százalékos az új építésű lakások részesedése.

„A kifulladó keresletélénkülés is abba az irányba mutat, hogy 2012-ben a tavalyi évvel megegyező forgalmi adatokat láthatunk majd a lakáspiacon” – fogalmazott Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. A nagyjából kilencvenezer adásvétel körül várható forgalmi szint negyedik éve jelent egy alacsony, de stabil keresletet a lakáspiacon. A kereslet alacsony szintje mögött a finanszírozási lehetőségek beszűkülése, a háztartások várakozásainak romlása áll, azonban a stabilitás azt is jelenti, hogy a lakhatási igény minden esetben megjelenik, és ezen az alacsony szinten egyre inkább független a gazdasági, finanszírozási környezet változásaitól, állítja a szakértő.

Az elemzésből kiderül, hogy az árak az első három negyedév eladásai alapján csökkenést mutatnak a tavalyi év azonos időszakához képest. Főleg a használt téglalakások és téglaépítésű házak olcsóbbak a korábbinál, de éven belül már jóval mérsékeltebb volt a csökkenés. A használt téglalakások ára 2012 harmadik negyedévében vidéken, mind a keleti, mind a nyugati országrészben csekély, 1-2 százalékos növekedést is mutatott a második negyedévhez képest.

Ezzel szemben, bár szintén minimálisan, de a fővárosi használt téglalakások átlagára csökkent. A panellakások esetében a második és harmadik negyedév között az árak stagnáltak. A használt téglaépítésű házak esetében szintén stagnálás, illetve minimális növekedés mutatható ki az ország egyes területein, az elmúlt két negyedév között.

A Lakáspiaci Tanácsadóban területenként és ingatlantípusonként is megvizsgálták, hogy a harmadik negyedévben melyek voltak a leginkább keresett, legnépszerűbb ingatlanok. A tájékoztatásuk szerint Budapesten a használt téglaépítésű lakások között főleg a 6 és 20 millió forint közötti sávban keresnek, de még a 30 milliós határig is viszonylag könnyen eladhatój az otthonok. A legtöbb érdeklődő a 9 millió körüli vételárú ingatlanokra jelentkezett, de nagyon erős, egyöntetű kereslet mutatkozik a 8-tól 13 millióig terjedő sávban. A legkeresettebb, 9 milliós áron a 30 és 70 négyzetméter közé eső alapterületű ingatlanokról érdeklődtek, de ezek közül is a 40 négyzetméter körüliek kapták a legtöbb figyelmet.

Az ország keleti felében az érdeklődők már 4-5 milliós lakásokat is vennének, de a leginkább a 7 milliós lakások a keresettek. Ezért az összegért 30 és 90 négyzetméter közötti ingatlanokat keresnek, de a legnépszerűbbek a 40 négyzetméteres kategóriába eső lakások voltak. Erős a kereslet a 6 és 10 millió forint közötti lakásokra mutatkozott a harmadik negyedévben.

A nyugati megyékben a használt téglalakást keresők preferenciái nem különböznek jelentősen a keleti országrészben tapasztaltaktól: a kereslet a 4 és 14 millió közötti sávra koncentrálódik, a legkedveltebb kategória a 7 millió körüli vételárú lakásoké volt. A keresett, 7 milliós áron kínált lakások 30 és 70 négyzetméter körüliek voltak, de a slágert az 50 négyzetméteres lakások jelentették ebben az árkategóriában.

Rovatok