Index Vakbarát Hírportál

Kósa Lajos: A bankoknak ez talált pénz

2012. október 30., kedd 10:03

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint valamilyen preferenciát, köztes megoldást kell kialkudnia az államnak az önkormányzatok hiteleit finanszírozó bankokkal azért cserébe, hogy részben vagy teljes egészében átvállalja a települések adósságait. Főleg az OTP-t érintheti érzékenyen, ha nem fizetik vissza teljesen az önkormányzati hiteleket, ők adták ugyanis az önkormányzatok banki hiteleinek harmadát.

Kósa Lajos kedden az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy le kell majd ülnie az államnak azzal a hat bankkal, amely finanszírozza az önkormányzatokat, hogy hozamban, finanszírozásban, vagy törlesztésben valamilyen megoldásokat alkudjanak ki.

Nagyot bukhat az OTP

Az OTP részvényesei aggódhatnak a bejelentés miatt a leginkább, hiszen az önkormányzatok banki hiteleinek harmadát a legnagyobb magyar pénzintézet helyezte ki, írta korábban a Portfolio.

Orbán az adósságátvállalás bejelentésekor nem beszélt arról, hogy mi lesz az átvállalt adósságállomány sorsa, de annyi elárult: "akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük", és ezek nem mindegyike indokolatlan.

Erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton bejelentette: 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy a bankoknak ez "talált pénz".

A Fidesz ügyvezető alelnöke, debreceni polgármester azt közölte, hogy a november 7-éig a kormány elé kerülő javaslat szerint az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében egyenként, az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján számolják ki az adósságátvállalást.

A kisebb települések adósságát - mint azt a miniszterelnök bejelentette - teljes mértékben átvállalja az állam. Kósa Lajos hozzátette: az ötezernél nagyobb települések adósságainak legalább 40 százalékát vállalná át az állam, de a helyi adóbevételeket figyelembe véve ez 50, 60, vagy akár 70 százalék is lehet.

Kósa Lajos azt mondta, még nincs eldöntve, hogy az összes adósság 40 százalékát vagy - figyelembe véve a helyi adóbevételt - csak a hitelek részösszegét vállalná magára az állam, ezért azt a javaslatot támogatja, hogy minden érintett, ötezer lakosúnál nagyobb település önkormányzatával egyéni szerződést kössenek.

Több mint 600 milliárd forintról van szó

Az első elgondolás szerint az 5000 fő feletti önkormányzatok esetében összesen 514,9 milliárd forint adósságállományt vállalna át az állam. Ehhez hozzászámítva az 5000 fő alatti önkormányzatok esetében a teljes körű átvállalás végrehajtását, mindösszesen 1956 önkormányzat 612,1 milliárd forintnyi adósságát vállalja át a központi kormányzat.

Elképzelhető, hogy államkötvény-kibocsátással fedezi le az önkormányzati adósságokat az ÁKK, amivel ez az adósságállomány az államadósság részévé válhat - mondta korábban a Napi Gazdaságnak Kuti Ákos, az Equilor elemzője (az unió felé elszámolt ESA típusú konszolidált adósság tekintetében ez nem hozna változást, hiszen annak része az önkormányzati adósság).

Rovatok