Index Vakbarát Hírportál

Londoni elemzők: Újabb kiigazítás várható

2012. október 30., kedd 12:45

Az Európai Bizottság a jelek szerint a vártnál erőteljesebb álláspontra helyezkedett a magyar államháztartási deficitcél ügyében, ezért valószínűsíthető, hogy a magyar kormány hamarosan újabb egyenlegjavító lépéseket jelent be, jósolták kedden londoni elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni piacelemző részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó helyzetértékelésében az elemzők közölték, hogy korábban arra számítottak, hogy Brüsszel hajlandó lesz elfogadni egy "mérsékelt költségvetési elcsúszást", amellyel jövőre 3 százalék felett maradhatott volna a GDP-arányos magyar költségvetési hiány.

A legutóbbi időszakban kiszivárgott "szűkszavú kommentárokból" azonban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint úgy tűnik, hogy az EU-bizottság egyértelműen 3 százalék alatt akarja látni a jövő évi magyar deficitet. Ennek alapján a ház közgazdászai arra számítanak, hogy a magyar kormány a következő hónapban újabb, ezúttal 150-200 milliárd forintos költségvetési korrekciós csomagot terjeszt elő, hogy elkerülje a kohéziós pénzek elvesztését.

Az EU egy nagyon hatékony IMF szerepében

A BofA Merrill Lynch Global Research elemzői szerint azonban az esetleg még feszesebbé váló költségvetési alapállás, valamint a globális kockázatvállalási hangulat ingadozásaival erőteljes magyat sérülékenység - amit egyébként az IMF–EU-program hiánya okoz - valószínűleg 2013-ban is recesszióban tartja a magyar gazdaságot.

A ház elemzői hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket, hogy az Európai Bizottság egyre keményebb álláspontja gyakorlatilag "egy nagyon hatékony IMF-program szerepét tölti be".

A cég londoni szakértőinek értékelése szerint az eddig bejelentett kiigazító intézkedések zöme a terhek nagy részét a vállalati szektorra - főleg a bankokra - rakja. Ennek azonban negatív következményei lesznek. Ezek közé tartozik a hitelforrások további szűkülése, a beruházások visszaesése, és az, hogy a háztartások várhatóan késztetést éreznek elővigyázatossági megtakarításaik további növelésére.

Jövőre is recessziótól tartanak

Azzal, hogy döntően a vállalati szektort terhelik és különösen újra a bankokat, azzal kell számolni, hogy a magyar gazdasági növekedés a korábban vártnál is rosszabb lesz.és nem zárják ki, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2013-ban is kismértékben csökken, ha nem javulnak az exportkilátások.  

A jövő évi magyarországi recessziót más nagy londoni házak sem zárják ki, a Capital Economics elemzői például idén 1,5 százalékos, jövőre 0,5 százalékos visszaesést várnak a magyar gazdaságban. Ezt magyar gazdaságpolitkai lépések mellett arra alapozzák a szerintük fokozódó eurövezeti válságra alapozzák, ami miatt a magyar export csökkenését várják.

Rovatok