Index Vakbarát Hírportál

Nincs baja Brüsszelnek a chipsadóval

2012. október 30., kedd 17:26

Az Európai Bizottság 2012 januárjában megkereste a magyar hatóságokat a népegészségügyi termékadóról szóló törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatban. Megkeresésében több előzetes észrevételt is tettek a törvény egyes rendelkezéseinek a közösségi joggal való összeegyeztethetősége kapcsán, feltételezve, hogy az diszkriminatív, a magyar termékek kedvezőbb adójogi pozícióba kerülnek a törvény hatására.

Viszontválaszában a magyar kormány példákkal illusztrálva igazolta, hogy a népegészségügyi termékadó összhangban áll a közösségi joggal, a magyar és külföldi gyártású termékek azonos adójogi elbírálásban részesülnek, egy termék adókötelezettsége kizárólag összetételi sajátosságaitól (cukor-, só- illetve koffeintartalmától) függ, nincs jelentősége annak, hogy azt hol állítják elő.

Az NGM közlése szerint az Európai Bizottság – elfogadva a Kormány érvelését és válaszát – a tegnapi napon lezárta a népegészségügyi termékadó kapcsán indított eljárást. "Egyetértettek azzal a magyar érveléssel, hogy a népegészségügyi termékadó szabályai a közösségi joggal összeegyeztethetők" - írta a tárca.

Rovatok