Index Vakbarát Hírportál

Az MKB is áthárítja a tranzakciós adót

2012. október 31., szerda 14:14 | aznap frissítve

Az MKB beépíti árazásába a tranzakciós adót januártól. Az elektronikus pénzmozgásokból 0,2 százalékot vonnak le, a készpénzfelvételekből pedig 0,3 százalékot, derül ki a bank frissített hirdetményéből - közölte a bankráció.hu.

Lesz sok követő

„Tájékoztatjuk, hogy 2013. január 1-től a lakossági banki fizetési műveletekre vonatkozó egyes díjtételek a pénzügyi tranzakciós illeték hatályba lépése miatt módosulnak. A változással kapcsolatban részletes tájékoztatást a 2012. november 1-én közzétételre kerülő Kamat- és Díjfeltételek fog tartalmazni”.

Ilyen tartalmú emailt kaptak az elmúlt hetekben a Citibank ügyfelei. A legalább havi 150 000 forintos beérkező átutalás fejében néhány éve teljesen ingyenes bankszámlát kínál a pénzintézet, nincs számlavezetési, sem egyedi vagy rendszeres átutalási, sem csoportos beszedési megbízási, sem éves kártyadíj, továbbá ingyenes az ország valamennyi ATM-jéből korlátlan számú készpénzfelvétel, valamint havonta két külföldi készpénzfelvétel. A jó világ azonban most megszűnhet: az ügyfelek a levél nyomán arra számítanak, hogy jövő januártól vége lesz a teljesen ingyenes bankolásnak.

Hasonló jellegű üzenetet nem csak a Citibank ügyfelei kaptak, azt, hogy változások várhatók, már a Raiffeisen is jelezte, illetve az UniCredit már október közepén lépett.

Az elvonást terhelik át

A bankok nincsenek könnyű helyzetben. Az októberben bejelentett két Matolcsy-csomag hatalmas terhet tesz a szektorra: teljes összegben meghagyja a megfelezni ígért bankadót, és a korábban mondott 1 ezrelékesnél magasabb összegű, 2-3 ezrelékes tranzakciós illetéket (ismertebb nevén csekkadót) ró a pénzügyi műveletekre.

Rovatok