Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mit kér valójában az IMF

2012. október 31., szerda 12:10 | aznap frissítve

Többek között az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, az adóbeszedés hatékonyságának növelése, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, a közösségi közlekedés támogatásának felülvizsgálata is szerepelt abban az előzetes véleményezésben, amit az IMF a magyar kormánynak küldött a júliusi tárgyalások után. Nem szerepel viszont a kormány által a médiakampányban emlegetett bér- és nyugdíjcsökkentés - derült ki Varga Mihály képviselői kérdésre adott válaszából.

Veres János intézte azt a képviselői kérdést Varga Mihályhoz, "Mi áll az IMF-nek küldött válaszlevélben?". Varga Mihály válaszából kiderül, a kormány ugyan válaszlevelében leszögezte, hogy nem ért egyet a bér és nyugdíjak csökkentésével, de a tárgyalópartnerek nem is kértek ilyet - írja a portfolio.hu.

A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti hiteltárgyalások első szakaszára 2012. július 17. és július 26. között került sor. A tárgyalások döntően az aktuális makrogazdasági környezet, a költségvetési hiány, a fenntartható adósságkezelés, a munkaerő-piaci szabályozás és a versenyképesség témakörét érintették - írja válaszában Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

Az IMF javaslatai

Az egyeztetések lezárultával a Nemzetközi Valutaalap egy előzetes véleményt hagyott a kormány részére, amelyben kitért azon területekre, ahol a gazdaságpolitikai intézkedések módosítása, illetve mélyebb kifejtése szükséges . Ilyen javaslat volt többek között (1) a tranzakciós illeték Magyar Nemzeti Bank műveleteire való kiterjesztésének visszavonása, (2) az adóbeszedés hatékonyságának növelése, (3) az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, (4) az állam méretének további csökkentése, (5) a szociális támogatási rendszer célzottabbá tétele, (6) a bankadó eltörlése, (7) a közösségi közlekedés állami támogatásának felülvizsgálata és (8) a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése .

A kormány válasza

A kormány hivatalos válaszlevelét szeptember 19-én megküldte mind a Nemzetközi Valutaalapnak, mind az Európai Bizottságnak, írja Varga.

Ebben a magyar tárgyalófél kijelölte azokat a pontokat, amelyek mentén úgy gondolja, hogy a tárgyalások folytatására lehetőség van. Eszerint a tárgyalófelek egyetértenek a közszféra méretének további csökkentésében, a fordított áfával adózó termékkör bővítésében, az adóbeszedés hatékonyságának javításában, illetve a nyugdíjjárulék-plafon feloldásában.

Rovatok