Index Vakbarát Hírportál

Bezár a halimbai bauxitbánya

2013. február 4., hétfő 19:59

Meghatározott menetrend szerint a hónap végéig bezár a Magyar Alumínium Zrt-hez tartozó halimbai bauxitbánya. Az elbocsátás hétfőn megkezdődött - számol be a Vas Népe Online. A hírt már régóta rebesgetik, de most biztossá vált. A hidrátgyártás során technológiailag feldolgozható bauxit mennyisége olyan radikálisan lecsökkent, hogy a bánya gazdaságos működtetésére nincs esély, ezért kényszerült a vállalat ilyen radikális lépésre. Mindez műszakilag nem jelenti azt, hogy a hidrátgyártás is megszűnik Ajkán -  nyilatkozta a Naplónak Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója.

A halimbai bányában 230-an dolgoznak, ebből húsz ember már leszámolt. A többi munkavállaló egy részét az ajkai timföldgyárba vezénylik, jó páran nyugdíjba mennek. Az elbocsátás azonban ezekkel a lépésekkel sem úszható meg, de ennek a mértékét próbálják a lehető legalacsonyabb szinten tartani - mondta Bakonyi Zoltán.

Pad Ferenc, a vállalat szakszervezeti vezetője elmondta, nehezen vette tudomásul a tényt, a bauxitbányászat ellehetetlenült, Halimbán a mai pénzügyi, gazdasági körülmények között már nem lehet gazdaságosan feldolgozható érchez jutni. Megjegyezte "a vörösiszap tragédia óta eltelt időszak megtett és meg nem tett intézkedései nyomán sajnálatos módon ide jutottak."

Rovatok