Index Vakbarát Hírportál

Na, a bróker jól megcsinálta!

2009. február 25., szerda 20:27

A UBS ma bejelentette, hogy japán egységében egy félregépelés következtében az eredetileg tervezett 300 ezer dollár helyett 30.9 milliárd dolláros vételi megbízást adtak a Capcom nevő vállalat átváltható kötvényeire. A befektetési bank szerencséjére a tőzsde törölte a tranzakciót.

A UBS egyik japán brókere nagyot hibázott, ugyanis az eredetileg szándékozott 300 ezer dollár körüli értéknél jelentősen nagyobb, 30.9 milliárd dolláros vételi megbízást adott a Capcom átváltható kötvényeire.

A tranzakció a befektetési bank szerencséjére nem okozott dollármilliárdos veszteségeket, ugyanis a tőzsde törölte azt. A Bloomberg írása szerint a hiba miatt a kötvények piacán elrendelték a kereskedés szüneteltetését, mely az elmúlt években nem ismeretlen jelenség Tokióban.

A Mizuho 2005-ben az elgépelt ajánlatot nem tudta már visszavonni, ami 40.5 milliárd jenes veszteséget okozott számára. A UBS Warburgnak pedig azért kellett elnézést kérnie 2001-ben, mert figyelmetlensége miatt az éppen debütáló Dentsu részvényeinek árfolyamát lenyomták.

A UBS mostani hibája mindenesetre a szakértők szerint nem befolyásolta volna érdemben a kötvények piacát a tranzakció fajtájának köszönhetően, persze mégiscsak szerencsésnek mondható, hogy a kereskedést még időben megállították.

Rovatok