Index Vakbarát Hírportál

Újabb cégvezetőket ejtettek túszul Franciaországban

2009. április 10., péntek 13:52

Öt órán tartották fogva három vezetőjüket csütörtök este a PSA Peugeot Citroen egyik hetven százalékos leányvállalatának, a Fauréciának dolgozói Párizs egyik elővárosában. Az elmúlt hetekben ez volt a hatodik főnök-túszejtés Franciaországban, ezúttal azonban nem járt sikerrel.

A Faurécia vezetői a decemberben bejelentett 360 fős leépítés pénzügyi feltételeit kívánták az üzemi tanács elé terjeszteni, amikor az alkalmazottak jobb végkielégítést követelve túszul ejtették az igazgatókat. A tárgyalások azonban nem jártak eredménnyel, s a dolgozók éjfél körül elengedték a vezetőket.

A Brieres-les-Scellés-i telephelyen elsősorban fejlesztési irodák találhatók, ahol ezer mérnököt, technikust és adminisztratív munkakörben dolgozókat foglalkoztat a Faurécia. A tavalyi évet 548 millió eurós vesztességgel zárt vállalat a költségek csökkentésére két év alatt összesen 1200 munkahely megszüntetését tervezi.

Még egy bezárt cégvezető sem tett feljelentést

Franciaországban az elmúlt hetekben elszaporodtak a dolgozóknak a sorozatosan bejelentett létszámleépítések ellen a vezetők túszul ejtésével történő tiltakozásai, illetve a jobb végkielégítésért szervezett nyomásgyakorlásai. A rendőrség sehol nem avatkozott be, a vezetők nem tettek feljelentést.

Az első túszejtéseket követően még Nicolas Sarkozy államfő is megértőnek mutatkozott a kétségbeesett alkalmazottak törvénytelen akciói iránt, kedden azonban már egyértelműen elítélte a vezetők elzárását.

A múlt héten, amikor a munkagépeket gyártó amerikai Caterpillar négy vezetőjét a leépítések ellen tiltakozó munkások Grenoble-ban 24 órára bezárták, Sarkozy kijelentette, hogy "megmenti a telephelyet". A dolgozók azonban szerdán elutasították az államfő meghívását az elnöki hivatalba, miután az elítélte az elzárásokat. Az akcióval azonban annyit sikerült elérniük, hogy a tervezett 733 helyett "csak" 600 munkahely szűnik meg a grenoble-i telephelyen és a vezetőség a sztrájk idejére is kifizeti a dolgozóknak a teljes bérüket.

Eredményes módszer

A ragasztástechnikával foglalkozó világcég, a Scapa három brit és egy francia vezetőjét a cégnek a svájci határ közelében található, felszámolásra ítélt franciaországi telephelyén zárták be a dolgozók kedden 24 órára. Az akció sikeres volt: a "túszejtők" szerint a vezetőség 1,7 millió euróra megduplázta a végkielégítések összegét.

A Sony franciaországi főnökét március közepén zárta be feldühödött dolgozók egy csoportja egy éjszakán keresztül abban a dél-nyugat-franciaországi gyárban, amelyet bezárásra ítéltek. A túszejtés eredményeként minden elbocsátott dolgozó legalább 45 ezer eurós végkielégítésben részesül. A gyógyszeripari 3M főnök elengedéséért ígéretet tett arra, hogy újratárgyalja a tervezett létszámleépítés feltételeit a szakszervezetetekkel.

Szimbolikus, de a kétségbeesést jól tükröző akciónak bizonyult az a túszejtés, amikor Francois-Henri Pinault-t, a PPR luxusipari óriáscég vezetőjét egy taxiból kellett a rendőröknek kiszabadítaniuk, amelyet a tulajdonába tartozó Fnac és Conforama - ahol 1200 fős leépítést terveznek - száz felháborodott dolgozója vett blokád alá.

Pszichés háttér

A Libération című napilap szerkesztőség cikke szerint a főnökrablás a francia egalitárius temperamentum, a szociális párbeszéd hiánya és a "munkásharc" hagyományai mellett elsősorban azzal magyarázható, hogy néhány vállalatnál a vezetők teljesen eltávolodtak az általuk irányított cégtől és tőzsdegurukként viselkednek. A baloldali lap szerint a kétségbeesett dolgozók nem a leépítés elve ellen harcolnak, hanem a jövedelmek igazságosabb elosztását, s így tisztességesebb végkielégítést követelnek az elzárásokkal.

Rovatok