Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelben elbukhat az Opel-mentés

2009. szeptember 24., csütörtök 07:42

Kétségek merültek fel az Európai Bizottságban az Opel autógyártó eladásához nyújtott német állami támogatással kapcsolatban - jelentette ki Neelie Kroes a Bildnek adott szerdai interjújában.

Brüsszel vétót emelhet - figyelmeztetett a versenyjogi biztos -, ha kiderül, hogy Berlin olyan feltételekkel támogatja az ügyletet, amelyek a németországi üzemeknek kedveznek. A kedvezményt ráadásul a másutt, például Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Belgiumban levők rovására adnák. A General Motors ugyanis úgy adja el az Opelt és a Vauxhallt gyártó európai leányvállalatát az osztrák-kanadai autóalkatrész-gyártónak, hogy a német kormány, illetve az érintett tartományok összesen 4,5 milliárd euróval támogatják az autógyártó átszervezését.

Lehetséges, hogy az Opelnél végbemenő átszervezés során a németek előnyöket élveznek - mondta Kroes. Hozzátette: az EU nem engedheti meg, hogy kormányzati pénzeket keverjenek egy politikai indíttatásokkal elegyített koktélba.

A német kormány arra az átmeneti európai bizottsági programra hivatkozott - emlékeztetett a Spiegel Online -, amely lehetővé teszi, hogy a válságban bajba jutott cégek - az általános uniós szabályokkal ellentétben - állami támogatást kapjanak. A versenyügyi biztos azonban közölte: alaposan megvizsgálja, alkalmazható-e ez ebben az esetben, különös tekintettel arra, hogy nagy károkat okozna az európai gazdaságnak, ha beindulna egy támogatási verseny.

Berlint több európai országban bírálták, hogy az ügylet támogatásával csak a német munkahelyek megőrzésére törekszik, veszélyeztetve más uniós munkahelyek megmaradását. A Magna eddig azt jelentette be, hogy mintegy 10 500 fővel lefaragnák az Opel 50 ezres összlétszámát, az antwerpeni üzemet pedig bezárnák. A belgiumi városban tegnap több európai ország Opel-dolgozói tüntettek a tervek ellen.

Rovatok