Index Vakbarát Hírportál

Svájc lekerül az adóparadicsomok listájáról

2009. szeptember 25., péntek 07:31

Svájc még a héten lekerül a szürke listáról, vagyis kikerül azon országok, illetve területek sorából, amelyek még nem alkalmazzák megfelelően az adóhatóságok tájékoztatására vonatkozó nemzetközi standardokat - jelentette be tegnap a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Svájc hamarosan a tizenkettedik országgal - ezúttal Katarral - is aláírja az információcseréről szóló megállapodást, és ezzel teljesíti az ehhez szükséges elvárásokat.

Az időeltolódás miatt péntek reggel adják ki Párizsban az erről szóló jelentést - idézte az OECD-t az AFP. (Korábban a svájci illetékesek azt jelezték, hogy szeretnék, ha országuk még a G20-csúcs előtt átkerülne a fehérek listájára.)

Az adóparadicsomok ellen küzdő OECD 2000-ben állította össze fekete, illetve szürke listáját azokról az országokról, amelyek nem vagy nem teljes mértékben tesznek eleget azoknak a nemzetközi standardoknak, amelyek alapján nem tekintenék őket az adóelkerülést szolgáló országnak vagy területnek.

Azóta Svájccal együtt tizenegyen kerültek át a jók közé, miután átláthatóbbá tették bankrendszerüket, illetve teljesítették az adóügyi együttműködés követelményeit - legutóbb ezen a héten Ausztria fehéredett ki. Svájc is a héten tette meg az egyik legfontosabb lépését, amikor életbe léptette az USA-val is a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt.

Rovatok