Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna a világ legkockázatosabb adósa

2009. október 1., csütörtök 18:07 | aznap frissítve

Ukrajna a világ legkockázatosabb szuverén adósa, az ukrán törlesztési kockázatra köthető adósságpiaci fedezeti tranzakciók árazása csaknem a hatszorosa Magyarországénak, ez derül ki az egyik vezető londoni adatszolgáltató csoport összesítéséből.

A CMA DataVision negyedévzáró elemzése szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Ukrajna esetében jelenleg 1200 bázispont körül jár.

Magyarország CDS-árazása ugyanakkor valamivel 210 bázispont felett van a londoni piacon, a márciusban mért 630 bázispontos idei csúcs helyett.

A negyedik negyedév elejére Londonban kialakult magyar CDS-árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása évente alig valamivel több mint 210 ezer euróba - a március első kereskedési napjain kért 630 ezer euró harmadába - kerül a londoni CDS-piacon.

A CMA DataVision adatsora szerint az ukrán adósságtörlesztési kockázat CDS-piaci megítélése rosszabb Argentínáénál is (1124 bázispont). A cég számítási modellje szerint az 1200 bázispontos ukrán CDS-felár arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 53,7 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Ukrajna mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban.

A kelet-európai EU-tagállamok közül Lettország a legkockázatosabb adós a CMA nyilvántartásában, 510 bázispontos aktuális CDS-árazással.

Lettországra két nagy hitelminősítő - a Fitch Ratings és a Standard & Poor's - is befektetési szint alatti, spekulatív szuverén adósbesorolást tart érvényben, az előbbi "BB plusz", az utóbbi "BB" osztályzattal. Az EU-tagoszágok közül Lettország mellett csak Romániának van befektetési kategória alatti minősítése, "BB plusz" szinten a Fitchnél és az S&P-nél egyaránt.

A világ legbiztonságosabb szuverén adósa a CMA DataVision csütörtökön kiadott negyedéves összesítése szerint Norvégia, amelynek CDS-árazása jelenleg 16,9 bázispont. A legjobb ötben van még Finnország (20,7), az Egyesült Államok (21), Németország (22,2) és Franciaország (24,6).

Rovatok