Index Vakbarát Hírportál

A RoszUkrEnergo 500 millió dollárt követel az Emfesztől

2009. november 3., kedd 17:50 | aznap frissítve

Miután a korábban a Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségeihez tartozó Emfesz 1,785 milliárd dolláros számlát állított ki a 40 százalékban Firtas tulajdonában lévő RoszUkrEnergónak (RUE), az utóbbi ellencsapást indított és 500 millió dollárt követel - jelentette kedden a Vedomosztyi című orosz üzleti lap.

Az Emfesz az MTI-nek kedden megerősítette, hogy októberben a RosUkrEnergónak hivatalos értesítést küldött, amelyben tájékoztatta a RUE szerződésszegése miatt felmerülő kárigényéről és novemberben a RosUkrEnergo egy stockholmi választott bíróság előtt eljárást indított, amelynek tárgya a RUE követelése.

A Vedomosztyi értesülése szerint a RUE október 22-én a stockholmi gazdasági bírósághoz keresetet nyújtott be, amelyben 500 millió dollárt követel az Emfesztől. A RUE az Emfesznek 2008. szeptembere és 2009. áprilisa között szállított gáz árát, s a gázra 2005-2007 között nyújtott hitel kamatait követeli.

A felperes szerint az Emfesz megsértette a RUE-val fennálló, 2005-től 2015-ig érvényes szerződést, amennyiben nem fizette ki teljes egészében a RUE által a szerződés értelmében szállított gázért számlázott összegeket, és nem írta alá az átadási-átvételi jegyzőkönyveket - idézte a lap a keresetet.

A Vedomosztyinak Andrej Knutov, a RUE szóvivője megerősítette a kereset tényét, de nem kívánt nyilatkozni, s nem nyilatkozott a RUE érdekeit képviselő svéd jogi cég, valamint a stockholmi bíróság szóvivője sem.

Idén januárig a korábbi orosz-ukrán megállapodások értelmében a Gazprom a RUE-nak szállította az Ukrajnának szánt gázt, a RUE pedig azt nagyrészt továbbadta Ukrajnának, kisebb részben pedig az Emfesznek, amely Magyarországon és Lengyelországban adta el a gázt. Amióta ez a séma működött, vagyis 2004 óta, a Gazprom - amely a RUE 50 százalékos résztulajdonosa - gyakorlatilag a RUE útján meghitelezte a gázt az Emfesznek, és egy évvel a szállítás után jutott a pénzéhez.

A RUE kiesett

2009 elején - főleg ukrajnai belpolitikai okokból - kitört az orosz-ukrán gázháború, amelynek következtében leálltak az Európába irányuló orosz gázszállítások, s amelynek egy ukrán részről Julija Timosenko kormányfő által aláírt közvetlen orosz-ukrán szerződés vetett véget. Ebben már nem szerepelt a közvetítő RUE, amely nem is kapott a továbbiakban a Gazpromtól gázt. Amint azonban korábban Góczi István, az Emfesz vezetője is elismerte, a magyar kereskedő április végéig mintegy 350 millió köbméter gázt kapott, amelyről nem töltöttek ki papírokat. Április 26-án azonban az Emfesznek szóló szállításokat leállították, és 29-én Góczi egy korábbi meghatalmazással élve az Emfeszt 1 dollárért eladta a svájci Rosgas cégnek. Ekkor az Emfesz 365 millió dollárral tartozott a RUE-nak. Firtas csoportja peres úton megtámadta az a cég eladását, de eddig nem járt sikerrel.

Az Emfesznek a stockholmi bíróság döntése értelmében november 6-ig kell válaszolnia a keresetre. Góczi szerint ez szokásos lépés, amely módot nyújt a békés megegyezésre. "Lesz még lehetőség és idő arra, hogy rendezzük nézeteltéréseinket a RUE-val. A Gazprommal normális módon próbáljuk rendezni a problémákat, de ebben sajnos nem mindenki érdekelt" - mondta.

Egy Firtas köreihez tartozó üzletember úgy nyilatkozott a Vedomosztyinak, hogy Góczi István kényszerítette a RUE-t a kereset benyújtására. Október közepén ugyanis az Emfesz 1,785 milliárd dollárt követelt a RUE-tól a nem szállított gáz miatti elmaradt haszonért, és az Emfesz volt tulajdonosa, a ciprusi székhelyű Mabofi 285,5 millió dolláros tartozásáért.

A Vedomosztyi a RUE vezetéséhez közelálló forrásból úgy tudja, hogy az igazgató tanácsában helyet foglaló Gazprom-képviselők már régen perelni akarták az Emfeszt, de Firtas képviselői húzták az időt, s csak nemrég egyeztek bele.

A RUE tavaly mintegy 60 milliárd köbméter gázt adott el, jövedelme mintegy 831 millió dollár volt. Az Emfesz a magyar gázpiac közel negyedét mondhatja magáénak, éves bevétele a Vedomosztyi adatai szerint 2007-ben 1,2 milliárd dollárt tett ki.

A Bizottság nem illetékes

Gallyas Igor, az Emfesz szóvivője egyúttal az MTI rendelkezésére bocsátotta azt a keddi dokumentumot is, amelyben az Európai Bizottság tájékoztatta a RosGas AG képviselőjét, hogy a működésére vonatkozó szabályok szerint az illetékessége nem terjed ki a RosGas tulajdonosi szerkezetének vizsgálatára. Az Európai Bizottság az Emfesz tulajdonosváltásával kapcsolatos vizsgálati kérelem nyomán döntött.

A szóvivő a folyamatban lévő, az Emfesz tulajdonosváltása körüli ügyeket a következő "menetrendben" foglalta össze: 2009. június 26-án a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma megállapította, hogy a RosGas tulajdonszerzésének cégbírósági bejegyzése jogszerű volt; július 13-án a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma elutasította a Mabofi keresetét a tulajdon átruházási szerződés semmisége iránt, és szintén még júliusban a Pest Megyei Bíróság idézés kibocsátás nélkül elutasította Knopp András keresetét a tulajdonátruházó szerződés semmisége iránt.

Augusztusban a svájci Zug Kanton Bírósága hatályon kívül helyezte a Mabofi kérelmét az Emfesz Kft. és a RosGas vagyontárgyainak befagyasztására. Szeptemberben a ciprusi bíróság elrendelte a Mabofi bankszámláinak a befagyasztását.

Rovatok