Index Vakbarát Hírportál

A MÁV-nak fizetnie kell a késésekért

2009. december 3., csütörtök 20:04

Egy EU-rendelet szerint az unió területén a vasútnak fizetnie kell a késésekért: egyórás késésért a jegyár negyedét, kétórásért a felét kell visszatéríteni. A vasúton utazók jogai szélesednek, az EU szerint jobb minőségű szolgáltatásra számíthatnak az utasok.

Szélesednek a vasúton utazók jogai egy kedden hatályba lépett európai uniós rendelet alapján az Európai Unió területén: a jövőben már egyórás késés esetén 25 százalékos jegyár-visszatérítés illeti meg őket, emellett eltűnt vagy károsodott poggyászukért akár darabonként 1285 euró kártérítést is kaphatnak. Kétórás késés fölött legalább 50 százalékos visszatérítés illeti meg az utasokat.

Antonio Tajani közlekedési biztos a rendelet hatályának kezdetét bejelentve leszögezte, az új jogokkal megbízhatóbb és jobb minőségű szolgáltatásra számíthatnak a vasúton utazók. Évente összesen mintegy nyolcmilliárd utazásról tudnak Európában, derül ki a bizottság adataiból.

Az újabb jogokhoz tartozik még a mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élők diszkriminációmentes segítése, a vasúti utazás közben elszenvedett sérülés vagy elhalálozás magasabb kártérítése, az információszolgáltatás rendszeresebbé tétele, a jegyvásárlás további könnyítése, a személyi biztonság növelése.

Rovatok