Index Vakbarát Hírportál

Összeálltak a népautók

2009. december 10., csütörtök 07:49

A német Volkswagen 2,5 milliárd dollárt fizet a Suzuki ötödéért. Ezzel a két nagy magyar autógyár, a győri és az esztergomi is egy garázsba került - írja a Népszabadság. A két cég részvénycserében és közös modellek fejlesztésében állapodott meg.

Hasonló kapcsolata volt korábban a Suzukinak a General Motorsszal (GM): az együttműködés keretében született az Opel Agila és a Suzuki Splash, ezek jelenleg Esztergomban készülnek. A GM-mel már szakított a Suzuki, így szabadon együttműködhet a német vetélytárssal.

A franciák is távol-keleti partnerre találtak: a PSA Peugeot Citroën tovább szélesíti együttműködését a Mitsubishi Motorsszal. Első lépcsőben a holland Bornban működő NedCar üzemben már gyártják a Mitsubishi Outlander sportos terepjárókat, valamint a közösen fejlesztett Citroen C-Crosser és a Peugeot 4007-es modelleket. Egy másik szerződés értelmében 2010-től Citroën C-Zero és Peugeot Ion jelvénnyel is forgalmazzák a Mitsubishi i-MiEV villanyautókat. A legfrissebb hírek szerint a PSA konszern 30–50 százalékos részesedést vásárolna a Mitsubishi Motorsban, melynek korábbi stratégiai partnere a Chrysler volt.

Rovatok