Index Vakbarát Hírportál

Kiábrándító munkaerőpiaci adatok Amerikából

2010. január 8., péntek 16:18

Decemberben 85 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma - derül ki az amerikai munkaügyi tárca friss jelentéséből. Az adat negatív meglepetést okozott a piacon, tekintettel arra, hogy a prognózisok -10 és +15 ezer között szórodtak. A munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően nem változott, 10,0 százalékon stagnált. A munkaerőpiaci jelentés közzétételét követően a részvénypiacok lefelé vették az irányt, a dollár pedig gyengült az euróval szemben.

Bár a novemberi adatot felfelé módosította a tárca (-11 ezerről +4 ezerre), a munkaerőpiaci összkép kiábrándító: 2009-ben összesen 4,2 millióval (a válság kirobbanása óta pedig 7,3 millióval) csökkent a foglalkoztatottak száma és a frissen napvilágot látott adatok szerint úgy tűnik, hogy számos elemző várakozásával ellentétben az elbocsátási hullám még mindig nem ért véget.

Az építőiparban 53, a feldolgozóiparban 27, a szolgáltató szektorban pedig négyezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma - derül ki a munkaügyi tárca decemberi jelentéséből.

Tíz százalékos a munkanélküliség

Annak ellenére, hogy decemberben újabb tízezrek kerültek utcára az USA-ban, a munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően nem emelkedett tovább: 10,0 százalékon stagnált. A borús kilátások miatt csökkenésre azonban egyelőre nem számíthatunk, a legfrissebb elemzői konszenzusok szerint 2010 végén a jelenleginél maximum egy-két tizeddel lehet alacsonyabb a munkanélküliek aránya.

A lassú csökkenés annak tudható be, hogy a gazdasági növekedés nem elég gyors (2009 negyedik negyedévére 3,0 százalék körüli értéket várnak az elemzők, ami jóval alacsonyabb annál, mint amit az elmúlt évtizedek válságait követő időszakokban tapasztaltak). Valamint annak, hogy a gazdaság élénkülésével a "reményt vesztett" munkanélküliek (mintegy 900 ezer amerikai) valószínűleg újból belépnek a munkaerőpiacra, növelve ezzel a munkanélküliek számát.

Az adatok megjelenését követően a dollár azonnal gyengülni kezdett az euróval szemben, az euró/dollár jegyzések néhány perc leforgása alatt 1,4277-ről egészen 1,4365-ig emelkedtek. A nyersanyagpiacok vegyesen reagáltak az adatra, az olaj 0,8 százalékkal, 82,1 dollárig korrigált vissza, az arany viszont kisebb lendületet vett. Jelenleg 1,137 dollárt kell adni a nemesfém egy unciájáért, ez a tegnapi záróárhoz képest 0,3 százalékos erősödést jelent.

A részvénypiacok az adat megjelenését követően lefelé vették az irányt, komoly ijedtségről azonban egyelőre nincs szó, a DAX enyhe pluszból pici mínuszba váltott, a BUX pedig 0,5 százalékra faragta le a napközbeni, 1 százalék feletti emelkedést. Az amerikai határidők is mínuszosak, aggodalomra azonban nincs ok, a Dow futures mindössze 25 pontos csökkenést mutat.

Indul a gyorsjelentési szezon

A befektetőknek sok idejük nem lesz rágódni az adatokon, hétfőn ugyanis már indul a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, mely újabb információkat ad arról, hogy milyen úton halad a gazdasági felépülés folyamata. A pozitív meglepetések erőt adhatnak a részvénypiacoknak, azonban ehhez az is szükséges, hogy ne csak az eredmények, de a bevételek is kedvező képet mutassanak.

Az elemzők ma meglehetősen aktívnak bizonyultak, a Coca-Cola részvényeit a JP Morgan a korábbi felülsúlyozásról semlegesre minősítette le, melynek hatására azok 0,8 százalékkal kerültek lejjebb a nyitás előtti kereskedésben. A szakértők azzal indokolták a döntést, hogy a fejlődő piaci kereslet gyengülése következtében a cég kénytelen volt csökkenteni árait, ez pedig rontotta a jövedelmezőséget. Az elemzők továbbá hozzátették, hogy a papírok 18 százalékos prémiummal forognak a szektorhoz képest.

A kiskereskedelmi szektor ma is reflektorfénybe kerülhet a Goldman Sachs-nak köszönhetően, a befektetési bank ugyanis a Macy's részvényeit vételről semlegesre minősítette le, míg a J.C. Penny papírjaira vonatkozó ajánlását semlegesre emelte. Az előbbi 2,2 százalékot veszített értékéből, míg az utóbbi 1 százalékot drágult.

A Boeing papírjait a Macquarie Equities Research minősítette le tartásról semlegesre, mondván a papírok túlságosan drágák, jelenleg 13 százalékos prémiummal forognak a szektortársakhoz képest. A társaság részvényeinek árfolyama 0,7 százalékot gyengült.

Rovatok