Index Vakbarát Hírportál

Megéri a pénzét a lopott adatokat tartalmazó DVD

2010. február 5., péntek 20:35

Dagad a német adócsalási botrány. A hatóságok már száz esetben ellenőrizték a lopott adatokban szereplők számláit, és minden esetben beigazolódott az adócsalás gyanúja. Credit Suisse bank adatai szerint százezer német rendelkezik olyan svájci betétekkel, amelyek kamatai után nem fizettek adót a német államnak.

Mintegy 400 millió eurót nyerhet a német állam a közelmúltban kirobbant adócsalási botrány érintettjeinek leleplezésével. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy körülbelül 100-200 millió euró folyhat be az államkasszába, amennyiben a kormány megvásárolja a lopott adatokat tartalmazó DVD-lemezt. Közben kiderült, hogy egy újabb személy jelentkezett, aki ugyancsak állítólagos adócsalókat kíván leleplezni.

A Süddeutsche Zeitung pénteki értesülése szerin a német adóügyi hatóságok immár több mint 100 személyt ellenőriztek azon 1500 közül, akiknek a svájci Credit Suisse bankból ellopott számlaadatait egy informátor a közelmúltban 2,5 millió euróért kínálta megvételre. A Frankfurter Rundschau ugyanakkor arról számolt be: Baden-Württemberg tartományban egy újabb informátor jelentkezett, aki 2000 állítólagos német adócsaló adatait kívánja értékesíteni. A hatóságok ezt a "szálat" is vizsgálják.

Angela Merkel kancellár egy televíziós nyilatkozatban megerősítette, hogy a lopott adatok megvásárlásával kapcsolatos döntés szükséges volt. A kancellár szerint az nehéz mérlegelés után született, de közös érdeket szolgál. Merkel - aki ellen egy drezdai ügyvéd cinkosság vádjával feljelentést tett - hangsúlyozta, hogy az adócsalás elleni harcot elsődlegesnek tekinti.

A lopott lemezt áruba bocsátó informátorral való egyezkedésről, illetve az eddigi hatósági lépésekről újabb és újabb információk láttak napvilágot. Ezek sorában közölte a Süddeutsche Zeitung, hogy a hatóságok a listán szereplő személyek közül nem 5, hanem 100 érintett adatait ellenőrizték, és a nagy összegű adócsalás minden esetben bebizonyosodott. A 400 milliós "bevételi" becslés ennek nyomán jött létre. Az újság utalt arra is, hogy az informátorral - akinek személyével kapcsolatban folynak a találgatások - már régóta egyezkedtek. Sőt, állítólag más jelentkezők is voltak, akik szintén lopott adatokat ajánlottak fel megvételre.

A német hatóságok abból indulnak ki, hogy a Credit Suisse már hosszabb ideje nyújt egyfajta közvetett segítséget német ügyfeleinek az adócsalásokhoz. A svájci bank egy belső dokumentuma szerint mintegy százezer német rendelkezik olyan betétekkel, amelyek kamatai után nem fizettek adót. Nyolcvan százalékuk a zürichi bankban nyitott számlát, az elmaradt adófizetési összegek mintegy 23 milliárd eurót tehetnek ki. A Credit Suisse állítólag még 2004-ben igyekezett ügyfeleit jobb belátásra - azaz átlátható számlatartásra - bírni, végül azonban maga állt el ettől.

A mostani botrányt kirobbantó adatok megvásárlására a szövetségi kormánytól Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kapott megbízást, az informátor ugyanis a wuppertali hatóságokkal lépett kapcsolatba. A 2,5 millió eurót a hírek szerint a kormány és a tartományok közösen fizetik. Az észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminiszter szerint a DVD megvásárlása elől elhárult minden akadály, a vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy a lopott adatok megvásárlása ebben az esetben nem számít bűncselekménynek, és azok mind az adóügyi, mind a büntetőjogi eljárások során felhasználhatók. Sőt a hatóságok hivatalból akkor követtek volna el jogsértést, ha nem így döntöttek volna - érvelt a miniszter.

A lopott adatok megvásárlása ellen foglalt állást egy pénteki interjúban Josef Ackermann, a Deutsche Bank elnöke, aki történetesen svájci, és bankmenedzseri pályafutását a Credit Suisse pénzintézetben kezdte. Ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy Svájcnak sürgősen lépéseket kellene tennie a banktitok rendszerének enyhítése érdekében.

Rovatok