Index Vakbarát Hírportál

Stiglitz megleckéztetné a spekulánsokat

2010. február 9., kedd 17:50 | aznap frissítve

A pénzpiacok által megtámadott országoknak, mint például Görögországnak az Európai Unióval közösen kellene beavatkozniuk a részvénypiacokon, hogy megleckéztessék a spekulánsokat - jelentette ki a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz. Meglátása szerint uniós tagállam államcsődjének említése abszurd.

Az Európai Uniónak szolidaritást kellene vállalnia a gyengébb tagállamai iránt annak érdekében, hogy megállítsa a pénzpiacok irracionális magatartását - emelte ki Stiglitz a London School of Economics egyetemen a CNBC gazdasági hírcsatorna tudósítása szerint.

A hírcsatorna emlékeztet arra, hogy kedd reggel felerősödtek a Görögország megmentésével kapcsolatos piaci spekulációk, miután az EKB szóvivője közölte: Jean-Claude Trichet jegybankelnök a tervezettnél korábban utazik haza Ausztráliából. A legutolsó tájékoztatás szerint Trichet járatcsatlakozási okok miatt repül vissza korábban.

Mi az a double play?

Egy ország piacainak "megtámadása" kapcsán szokták említeni a kettős játék ("double play") fogalmát, ez ugyanis az agresszív árbefolyásolási kísérletek egyik formáját jelenti. Az ilyen kísérletek során az agresszor először "csendben" és kis - az árat nem, vagy nem jelentősen - befolyásoló lépésekkel felveszi spekulatív pozícióját az erre használt termék piacán, majd vagy egy másik, kevésbé likvid és a hirtelen pozíciófelvételekre érzékenyebb piacot - melynek ára szoros kapcsolatban van az alaptermék piacával - "támad meg" nagy mértékű hirtelen üzletkötéseivel, vagy az alappiacon, annak illikvid időszakában próbálkozik ugyanezzel.

Az esettanulmányokban a Hong-Kong-i "double playt" szokták említeni. Egy MNB tanulmány szerzői szerint ebben az esetben a "spekulánsok lopakodva ("stealth trade") nagy méretű rövid, az esés esetén nyereséget hozó shortpozíciókat építettek ki a Hong Kong-i részvénypiacon, majd ennek a devizapiacokkal és főként a kamatszinttel való nagy mértékű korrelációját kihasználva, a devizát megtámadva csikarták ki a részvényárak esését".

Stiglitz - aki jelenleg is tanácsokat ad a súlyos válsággal küzdő görög kormánynak - úgy véli, hogy nincs szükség Görögország kimentésére és egyúttal hűtötte a fertőzés kockázatával kapcsolatos aggodalmakat. A görög nehézségek nem okoznak problémát Spanyolországnak, az esetleges fertőzéssel kapcsolatos vélemények az irányadó közgazdasági modellek gyengeségeit támasztják alá - tette hozzá a professzor.

A spekulánsok mindig a leggyengébb láncszemre vetik rá magukat - mondta a legutóbbi görög fejlemények kapcsán a Világbank korábbi vezető közgazdásza, aki párhuzamot vont a jelenlegi és az 1997-1998-as Hong Kong-i események között. A szakirodalom "double play"-nek nevezi azt a stratégiát, amikor egyszerre éri támadás a részvénypiacot és az adott ország fizetőeszközét. Hong Kong akkor kamatemeléssel és részvénypiaci beavatkozással védekezett a spekulánsok "kettős játszmája" ellen és Stiglitz szerint a jelenlegi helyzetben az EU-nak is ezt kellene tennie.

Megmentik a görögöket

Az eurózóna tagjai elvi megállapodásra jutottak arról, hogy megsegítik Görögországot, amelynek jelentősre duzzadt államháztartási hiánya, és igen magas az államadóssága. A támogatás formája még nem dőlt el, de valószínűleg "bilaterális" alapon történik majd - közölte a német koalíciós kormány név nélkül idézett egyik vezető illetékese.

A forrás hangsúlyozta, még nem született végleges döntés.

Eközben a Financial Times Deutschland arról számolt be, hogy a kereszténydemokrata Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter szerdán ismerteti pártja vezetőivel a tervezett támogatás részleteit.

Rovatok