Index Vakbarát Hírportál

Újra meghirdették a horvát állami hajógyárakat

2010. február 14., vasárnap 00:24

Horvátország privatizációs hivatala szombaton ismét eladásra kínált fel hat pénzszűkébe került hajógyárat. Négyet közülük jelképes összegért, mindössze egy kunáért, azaz 37 forintért kínáltak a nemzetközi tenderen.

Az állami hajógyárakat először 2009 augusztusában próbálta eladni Horvátország, de a nemzetközi pályázatra csupán két érdeklődő jelentkezett. A horvát kormány mindkettőt elutasította. A horvát privatizációs alap kiírása szerint a vevőnek tervvel kell rendelkeznie arra nézve, hogy miként szervezi át az üzemeket 5 éven belül.

Az újabb pályázat határideje április 19. A horvát hajógyárak átszervezése a szomszédos ország európai uniós csatlakozásának feltétele. A hajógyárakban összesen több mint 11 ezer embert foglalkoztatnak. Elemzők szerint az üzemek technikai eszközei elavultak, termelékenységük rendkívül alacsony, és túl sok dolgozót foglalkoztatnak - ezért rendkívül drága lenne az átszervezésük.

A hat gyárból négyet 1 kunáért, vagyis 37 forintért kínálnak megvételre. Az ötödik Pulában működő /Uljanik/ üzem többségi tulajdonáért, a részvények 59 százalékáért csaknem 400 millió kunát (csaknem 15 milliárd forintot) várnak a vevőtől. A hatodik hajógyárat, a Brodosplit-Brodogradiliste nevű üzemet pedig több mint 18 millió kunás (671 millió forintos) nyitóáron hirdették meg.

Rovatok