Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a balkáni bankrendszer

2010. március 9., kedd 07:27 | aznap frissítve

Az Európai Unió legkisebb költségvetési hiányával büszkélkedő Bulgária és számos további balkáni ország bankrendszere is veszélybe kerülhet a görögországi válság miatt - figyelmeztetett a Capital Economics Ltd. és a Fitch Ratings.

Bulgária bankrendszerének közel harmada görög bankok, többek között a National Bank of Greece és az Alpha Bank kezében van. Ezek finanszírozási költségei jelentősen emelkedni fognak, miután a csillagászati, 12,7 százalékos görög költségvetési hiány miatt leminősítették Görögország adósságát, írja a Napi Gazdaság.

Románia bankrendszerének 12 százalékát birtokolják görög bankok. Számos további, nem EU-tag balkáni országban, például Macedóniában, Szerbiában és Albániában görög bankok rendelkeznek 15-25 százalék közötti részesedéssel.

A Görögországra kényszerített takarékossági intézkedések tovább ronthatják a bankok jövedelmezőségét és tőkemérlegét, ez pedig a pénzügyi rendszer egyensúlyának megingását okozhatja több balkáni országban is - figyelmeztet a Fitch Ratings elemzője, Mark Young. Neil Shearing, a Capital Economics feltörekvő piaci elemzője szerint az idén jelentős nyomás alá kerülhetnek a görög bankok balkáni leányvállalatai.

Ha a görög bankok el tudják kerülni a rövid távú veszélyeket a finanszírozás terén, akkor is fennáll a szélesebb értelemben vett probléma, hogy a nyugati bankok általában is csökkenteni kívánják majd a feltörekvő piacoknak való kitettségüket. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megpróbálja meggyőzni a nyugati bankokat, hogy tartsák fenn régióbeli leányvállalataik finanszírozását, ez azonban nehéz lesz, tekintettel arra, hogy az Európai Központi Bank a rendkívüli gazdaságélénkítő intézkedések kivonására készül. A banki hitelezés megtorpanása elemzők szerint beláthatatlan következményekkel járhat a régióban.

Rovatok