Index Vakbarát Hírportál

Mercedes-Renault részvénycsere készül

2010. március 16., kedd 11:07 | aznap frissítve

A Financial Times jelentése szerint a Daimler és a Renault részvénycseréről tárgyalnak egymással. A Mercedesnek egyre nagyobb problémát okoz, hogy a kisautó gyártó részlege nem, vagy csak alig nyereséges. A válság felgyorsította a takarékos kiskocsik térhódítását, a Renault pedig élen jár az elektromos kisautók fejlesztésében. A francia autógyár pénzügyileg gyengébb a Daimlernél, így a BMW eljegyzési ajánlatával szemben a Renault közeledése nem fenyegető a Mercedes számára.

A tíz éve piacra dobott Smart 3 milliárd euró veszteség felhalmozása után csak most kezd rentábilissá válni, a 4 üléses verzió gyártását azonban be kellett szüntetni. A 2012-től Kecskeméten gyártott A és B osztályú kiskocsik sem érik el a nyereséges előállításhoz szükséges üzemméretet. A Renault 2009-ben több mint kétszer annyit adott el a Megane-ból, mint a Mercedes 216 000 darabos A és B osztályos eladása volt összesen. Eközben a Volkswagen kenterbe verte a Mercedes-t a Golf-család tavalyi 2,1 milliós értékesítésével.

Nem ez az első stratégiai partnerség, ami szóba került a Daimler háza táján, nyilatkozta Préda István, a fúziókat és felvásárlásokat szervező MB Partners vezetője. Tavaly a Quandts család által irányított BMW is megkörnyékezte a Daimler-t részvénycsere-ajánlatával. A Quandts-ok úgy érezték, hogy idővel esetleg bekebelezhetik fő riválisukat, így Dieter Zetsche Daimler-vezér gyorsan visszautasította a mini fúziót.

A francia Renault-t és japán stratégiai partnerét, a Nissant is vezető Carlos Ghosn ajánlatát most komolyabban kell, hogy vegye a Daimler. A franciák sokkal erősebbek a kisautó-gyártásban, ahol a Daimlernek létkérdés, hogy volument növeljen és költséget csökkentsen. A válság és az elmúlt évek olajárrobbanása felgyorsította a takarékos kiskocsik térhódítását, a Renault pedig élen jár az elektromos kisautók fejlesztésében. A francia autógyár pénzügyileg jóval gyengébb a Daimlernél, így a BMW eljegyzési ajánlatával szemben a Renault közeledése nem fenyegető a Mercedes számára.

A tervezett részvénycsere ugyanakkor veszélyeket is rejthet a Daimler számára. Amint azt a 2007-ben válással végződött, költséges és sikertelen Chrysler-házasság is megmutatta, az arisztokratikus Mercedesnek nem lenne könnyű cégkultúrában közel kerülnie a plebejus francia autógyártóhoz. Egy ilyen együttműködés az etatista francia politika olyan nem kívánt beavatkozásainak is felületet adhat, mint Sarkozy elnök közelmúltbeli, a Clio-gyártás törökországi kitelepítése elleni fellépése volt, tette hozzá az MB Partners vezérigazgatója.

Rovatok