Index Vakbarát Hírportál

Indiai villanyautót gyártanának Szlovákiában

2010. március 25., csütörtök 07:34

Szlovákiában kíván üzemet építeni az elektromos meghajtású autókat gyártó indiai Reva Electric Car Company (RECC). A 60 millió eurós beruházás révén 1000-1100 munkahely jöhet létre Bánban - írta a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap. Az üzemet négy hónapon belül elkezdik építeni és 2011 első felében beindítják a termelést.

Az 1994-ben alakult RECC évi 30 ezer Reva típusú elektromos kisautót tervez gyártani a szlovákiai telephelyen - írja a Napi. "A társaság jelenleg a beruházás állami támogatásának lehetőségéről tárgyal, a tárgyalások jó úton haladnak, minden a kormány döntésétől függ" - mondta Peter Ziga, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára. Az indiai cég anyavállalata, a Vectra Group már évek óta tevékenykedik a városban.

Elhárult a sztrájkveszély a Volkswagen pozsonyi gyárában, ugyanakkor a nagyszombati PSA Peugeot-Citroën gyár bejelentette, hogy a túltermelés miatt áprilisban, májusban és júniusban összesen 13 napra leállítja gyártószalagjait. A cégnek eddig jól ment, az év első hónapjaiban meghosszabbította a két műszak idejét (ez napi kilencszázzal több autót jelent), sőt négy munkaszombatot iktatott be. A francia társaság megerősítette, hogy a leállás nem veszélyezteti a munkahelyeket. A PSA Peugeot-Citroën tavaly 205 ezer gépkocsit gyártott (10 százalékkal többet mint 2008-ban), ezzel a három szlovák autógyártó közül a legmagasabb mutatót produkálta.

Rovatok