Index Vakbarát Hírportál

Megafúzió jöhet a légiiparban

2010. április 8., csütörtök 10:38

Egyesülhet a United Airlines és a US Airways a tegnap napvilágot látott lapértesülések szerint, a hírre mindkét légitársaság részvényei felfelé vették az irányt a zárás utáni kereskedésben: a UAL részvényei közel 8 százalékkal, a US Airways papírjai 20 százalékkal meneteltek felfelé.

Fúziós tárgyalásokat folytat a US Airways, illetve a United Airlines anyavállalata, a UAL Corp. a The New York Times információi szerint. Ha a tranzakció végbemegy, akkor a második legnagyobb amerikai légitársaság jön létre. A UAL jelenleg az utasforgalom és a piaci kapitalizáció alapján is a harmadik legnagyobb légitársaság az Egyesült Államokban, míg a US Airways a hatodik helyet foglalja el.

A tárgyalások még február közepén kezdődtek, de egyelőre egyik légitársaság sem kommentálta a híreszteléseket. A US Airways számára nemzetközi terjeszkedést jelenthet a lépés, most ugyanis főként belföldi járatokat üzemeltet az Egyesült Államokon belül. Egyelőre a két légitársaság nem terjesztette a szakszervezetek elé a terveket és még a két cég menedzsmentje sem szavazott a fúzióról lapértesülések szerint.

A két légitársaság már 2008-ban is folytatott tárgyalásokat az egyesülésről, de a tranzakció végül több hónapos tárgyalásokat követően sem jött létre. 2000-ben pedig bejelentette a United Airlines és a US Airways, hogy megállapodtak, amit végül a szakszervezetek erős ellenállása következtében kellett visszavonni.

A légiközlekedési szektorban megfigyelhető egy konszolidációs folyamat, amit az váltott ki, hogy az elmúlt években az egész iparágnak nagy veszteségekkel kellett szembenéznie a súlyos gazdasági válság közepette.

A befektetők nagy lelkesedéssel fogadták a fúziós híreket, a US Airways árfolyama 20 százalékkal, a UAL Corp. pedig közel nyolc százalékkal ugrott meg tegnap a zárás utáni kereskedésben.

Rovatok