Index Vakbarát Hírportál

Politikusok, akik rengeteget keresnek

2010. április 13., kedd 07:27 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyin személyes jövedelmeinek 2009-es 3,9 millió rubeles vagyongyarapodása felülmúlta az elnök, Dmitrij Medvegyev tavalyi 3,3 millió rubeles gazdagodását. Az abszolút rekorder 641 millió rubeles keresetével Igor Szuvalov miniszterelnök-helyettes felesége volt. A szárnyaló politikusi fizetések mellett a helyi statisztikai hivatal kimutatásai szerint Oroszországban a havi átlagos jövedelem mindösszesen 19 128 rubelt tett ki és a Bloomberg értesülései szerint a tavalyi évben 3 512 közszolgát ítéltek el korrupció miatt.

Az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin személyes jövedelmei 2009-ben mintegy 15 százalékkal csökkentek. Anyagi gondjai azonban minden bizonnyal a tavalyi évben sem voltak, hiszen a családi kassza 3,9 millió rubellel (134 ezer dollár) gazdagodott. A családi költségvetést azt sem tudta felborítani, hogy felesége, Ljudmila Putyin mindösszesen 582 rubel jövedelme mellett egyetlen vagyontárgyat sem tudott ezidő alatt felmutatni.

Putyin vagyongyarapodása felülmúlta az elnök, Dimitrij Medvegyev tavalyi 3,3 millió rubeles gazdagodását. Ez szintén visszaesés az előző évi 4,1 millió rubeles növekményhez képest, viszont a 12 orosz banknál vezetett számlán könyvelt 3,6 millió rubeles egyenleggel a háta mögött egy ideig még biztosan nem lesznek megélhetési problémái. Mindkét politikai vezetőnek emellett több személyautó is a birtokában van.

Szintén magas fizetést vihetett haza 6,5 millió rubellel Igor Szuvalov miniszterelnök-helyettes. Eközben felesége pedig 641 millió rubeles jövedelmével a kormányzati tisztviselők és családtagjaik közötti legmagasabb keresetet zsebelhette be. A hatalmas bevételből futja 10 ingatlanuk (köztük egy ausztriai és angliai ) és 7 (köztük 3 Mercedes és egy Jaguar) fenntartására.

Ezek a számok a 2008-as törvény óta kötelezően közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokból derültek ki. Viszont ezekben a kimutatásokban semmi támpont sincs a jövedelmek forrását illetően, pedig a Bloomberg értesülései szerint csak a tavalyi évben 3512 közszolgát ítéltek el korrupció miatt. A szárnyaló politikusi fizetések mellett eközben a helyi statisztikai hivatal kimutatásai szerint Oroszországban a havi átlagos jövedelem mindösszesen 19 128 rubelt tett ki.

Rovatok