Index Vakbarát Hírportál

Eltűnhet a Happy Meal menü Kaliforniában

2010. április 29., csütörtök 16:39 | aznap frissítve

Egyelőre csak néhány tucat kaliforniai gyorséttermet érint az a döntés, hogy betiltanák a játékos menüket, ha az étel több mint 485 kalóriát tartalmaz. Az egészséges ételek hiányával indokolják a döntést, az éttermek persze tiltakoznak.

Betilthatják Santa Clara megye egy részén azokat a menüket, melyeknél játékot adnak nagy kalóriatartalmú ételekhez – írja a Los Angeles Times. A törvényhozók 3-2 arányban szavaztak a tiltás mellett, így a 485 kalóriánál nagyobb kalóriatartalmú ételek mellett nem lehet játékot ajándékozni.

Az új szabályok megakadályozzák, hogy a gyorséttermek kihasználják a gyerekek játékszeretetét és ezzel adjanak el egészségtelen ételeket – magyarázta a döntést az egyik kezdeményező, Ken Yeager. A vitában előhúzták a bezzeg az én időmben kártyát is, az egyik képviselő azt mondta, hogy 65 évvel ezelőtt, amikor ő volt gyerek, nem voltak ilyen játékok, de még gyorséttermek sem. A visszaemlékező Donald Gage ennek ellenére a szabályozás ellen szavazott, de nem a játékok védelmében, hanem mert szerinte a szülők feladata kordában tartani a gyereket.

A tiltás mellett voltak az egészségügyi hatóságok, orvosok és szülők képviselői. Ellenezték természetesen a gyorséttermek, a kaliforniai éttermek szövetsége és más szülői csoportok. Az ellenzők egyik csoportja azzal érvelt, hogy a gyorséttermi játékok összegyűjtésével remek karácsonyi ajándékot lehet adni a szegényebb családok gyermekeinek.

Felmérés is készült az ügyben, az érintett helyi lakosok nyolcvan százaléka nem úgy látja, hogy a játékkérdés fontos lenne.

A játékok nem tűnnek el azonnal, a törvényhozók kilencven nap haladékot adtak a gyorséttermek tulajdonosainak, hogy találjanak ki valamilyen önkéntes programot, mellyel egészségesebbé tehetik a gyerekek étkezését.

Évekkel ezelőtt az amerikai hatóságok megtiltották a Kinder tojások forgalmazását és behozatalát az Egyesült Államokba, mert a termék nem tartotta be a három éven aluli gyerekjátékokra vonatkozó törvényeket. Legutóbb akkor került elő ez a probléma, amikor az amerikai hatóságok felhívták a kanadaiak figyelmét arra, hogy ne küldjenek Kinder tojásokat amerikai ismerőseiknek, mert a terméket betiltották az országban.

Rovatok