Index Vakbarát Hírportál

Újabb hét bank dőlt be az USA-ban

2010. május 3., hétfő 08:01

Újabb hét bank bezárására kényszerültek az amerikai hatóságok a héten, így a tavalyi 140 után idén már 64-re emelkedett a továbbra is tomboló hitelválság pénzintézeti áldozatainak száma az USA-ban. Az utóbbi húsz esztendő legnagyobb bankkonszolidációja mehet végbe Puerto Rico államban.

Puerto Rico-ban három, Missouri államban kettő, Michiganben és Washingtonban pedig további egy-egy bankot zártak be. Ezek közül három bank, a 11,9 milliárd dolláros eszközállományú Westernbank Puerto Rico, az 5,9 milliárd dolláros R-G Premier Bank of Puerto Rico és a 2,5 milliárdos mérlegfőösszeggel rendelkező Eurobank esetében a szövetségi betétbiztosító vette át az intézmények fölötti rendelkezést - derül ki az AP hírügynökség jelentéséből. A betétesek rendre a Banco Popular de Puerto Rico, a Scotiabank de Puerto Rico és az Oriental Bank ügyfélállományába kerülhetnek. A fentiekkel Puerto Rico két évtizede nem látott bankkonszolidációja mehet végbe - írta a Portfolio.hu.

Csődbe ment ugyanakkor a michigani CF Bancorp is a maga 1,6 milliárd dolláros eszközállományával, Missouri államban a 187,3 millió dollárt mérlegében tudó Champion Bank és a 67,2 millió dollárral rendelkező BC National Bank. A washingtoni Everett 3,5 milliárd dolláros eszközállománnyal ment csődbe.

Lábadozik a brit Barclays

A csökkenő rosszhitel-állománynak köszönhetően 29 százalékkal nőtt a brit Barclays Plc profitja az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ám a Barclays Capital (Barcap) befektetési banki divízió némi csalódást okozott a befektetőknek, mivel nem bevételei bővülésének, hanem a csökkenő veszteségeknek köszönhette jó eredményét. A nettó nyereség 1,07 milliárd font (1,23 milliárd euró) lett, miközben az adózás előtti profit 47 százalékkal, 1,82 milliárd fontra ment fel - írja a Napi Gazdaság.

A Barcap 62 százalékkal, 1,47 milliárd fontra emelkedő adózás előtti nyereségről számolt be, ugyanakkor fő tevékenységein, a kötvényforgalmazáson, a deviza-, illetve az árupiaci ügyleteken elért árbevétele 3,85 milliárd fontra csökkent az egy évvel ezelőtti 5,21 milliárdról. Chris Lucas, a bank pénzügyi igazgatója az erős bázisnak tulajdonítja a csökkenést. A leírások összességében 35 százalékkal, 1,51 milliárd fontra estek és Lucas arról tájékoztatta a sajtót, hogy a korábban vártnál továbbra is nagyobb ütemben csökkenhetnek. A pénzintézet vállalati hitelezési divíziója 75 milliós adózás előtt veszteséggel zárta a negyedévet, főként az átszervezésével kapcsolatos költségek miatt. A lakossági banki divízió adózás előtti nyeresége hat százalékkal, 403 millió fontra csökkent.

Rovatok