Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő nyereségeket tett zsebre a csalással vádolt bank

2010. május 11., kedd 07:35 | aznap frissítve

Minden egyes napot nyereséges kereskedéssel zárt a Goldman Sachs 2010 első negyedévében. 63 napból 63-at profittal zárt az amerikai bank, amely ellen az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) keresetet nyújtott be értékpapír csalás vádjával, mondván, a pénzintézet megtévesztette az ügyfeleit egy strukturált termék eladásakor, amivel közel 1 milliárd dolláros kárt okozott a jóhiszemű befektetőknek.

Elképesztő, de a Goldman Sachs a március 31-ével záruló első negyedév minden egyes kereskedési napját pozitív bevétellel zárta - ez derül ki a bank SEC-felé benyújtott negyedéves jelentéséből. Mi több, 35 különböző napon nettó bevétele meghaladta a napi 100 millió dollárt. Első negyedéves nettó bevétele 9,7 milliárd dollár volt, amelynek 76 százaléka származik tőzsdei kereskedésből - írja a Portfolio.hu.

Ahogy Tyler Durden jellemezte, a Goldman maga a piac, úgy néz ki, mintha a bankóriás maga kontrollálná a piacot jelentő "kaszinóházat".

Mint ismert, a SEC azért indított eljárást a Goldman Sachs ellen, mert felmerült a gyanú, hogy a bank úgy értékesített átcsomagolt pénzügyi termékeket, hogy 2007 elején már sejtették, összeomlóban van a CDO piac. Eközben a Paulson & Co. fedezeti alap már shortolta a piacot, és pont olyan termékeket választott be a befektetőknek eladott portfólióba, amiről lehetett sejteni, hogy baj lesz velük. Az eljárás csaknem egy hónapja indult, két héttel ezelőtt olyan hírek szivárogtak ki, a Goldman peren kívül egyezne meg a tőzsdefelügyelettel, amelynek állítólag egy sereg bizonyítéka van a bankkal szemben.

Rovatok