Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat kaszált négy amerikai bank

2010. május 13., csütörtök 10:21

Tökéletes teljesítmény: a világban uralkodó piaci bizonytalanságok ellenére Amerika négy nagy pénzügyi óriása minden egyes kereskedési napját nyereséggel zárta az év első három hónapjában.

61 munkanapon keresztül, megszakítás nélkül mást sem tett a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase, minthogy nyert a tőzsdén. Vasárnap az Oakland Atheltics-ben játszó Dallas Braden a baseball történetének 19. hibátlan meccsét játszotta, valami ilyesmit művelt most a négy nagy bank is Amerikában - vont párhuzamot a CNBC.

Miközben a kisebb amerikai bankok bedőlő kereskedelmi ingatlanhiteleikkel küszködnek, a legnagyobbak teljesen más terepet választottak a játék helyszínéül: kereskednek, méghozzá nem is akármilyen eredménnyel. Mivel a piac több befektetési bank kiesésével ráadásul koncentrálódott is az utóbbi időben, minden korábbinál jobb eséllyel vesznek részt ebben a játékban.

Kétséges azonban, sikerül-e megismételni ezt a parádés negyedévet. Ha nem is, a bankok elleni ellenszenv csak tovább növekedik, és számos washingtoni döntéshozó a saját számlás kereskedés (proprietary trading) és az ügyfél számlájára történő kereskedés (market making) esetében is a közjót csökkentő tevékenységet lát. A nyereség jó része utóbbiból származik: a vételi és eladási ajánlatok közötti spreadeken keresték a legtöbbet a bankok, amit jelentős ügyfélbeáramlás is segített.

Így jött össze a Bank of Americának is, hogy a 61 nap csaknem 43%-ában, 26 napon 100 millió dollár fölötti kereskedési bevételt realizáljon. A Merrill Lynch 2009 eleji felvásárlása óta ez volt a bankóriás első tökéletes negyedéve. A JPMorgan kereskedési bevétele 39 napon keresztül 90 millió dollár fölötti volt, kilenc napon pedig meghaladta a 180 millió dollárt is. Nekik 2003 óta nem volt tökéletes negyedévük.

A Goldman Sachs 35 napon át produkált 100 millió dollár fölötti trading bevételt, és legalább 25 milliót a többi napon. A Citigroup és a Morgan Stanley szintén hasonló teljesítménnyel büszkélkedhet.

Rovatok