Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az ATM feltalálója

2010. május 20., csütörtök 13:59

Rövid betegség után 84 évesen meghalt az ATM feltalálója. John Shepherd-Barron 1965-ben gondolt arra, hogy nem kellene sorban állni ahhoz, hogy készpénzhez jussunk. Az első ATM-et 1967-ben állították fel.

Fürdés közben jönnek a legjobb ötletek – tartja a mondás. John Shepherd-Barronnál ez működött, ő találta fel az ATM-et még 1965-ben, miután túl későn ért bankjához, hogy pénzt vegyen fel – írja a New York Times. John Shepherd-Barron vasárnap halt meg 84 évesen.

Csokoládé és fürdő

Az ötletet egy csokoládéautomata adta, a skót üzletember arra gondolt miért ne lehetne pénzt is felvenni hasonló módon. Ötletét a Barclays Bank akkori vezetőinek adta elő, alig két évvel később a londoni Enfieldnél lévő fiókban fel is állították az első automatedtellermachine-t, vagyis ATM-et. Az első ember, aki pénzt vett ki Reg Varney színész, az On the Buses tévésorozat szereplője volt 1967. június 27-én.

"Arra gondoltam, kell lennie egy módszernek, amellyel bárhol a világon hozzájutok a pénzemhez" - mesélte Barron a BBC Online-nak még két évvel ezelőtt, amikor az ATM feltalálásának negyvenedik évfordulóját ünnepeltük.

Bankkártyák akkor még nem voltak, így az automatákhoz csekkeket használtak. Ezek a csekkek enyhén radioaktívak voltak, hogy a gép fel tudja ismerni őket. Az azonosításhoz PIN-számot is kellett használni. A feltaláló szerint a radioaktivitás ellenére nem volt semmilyen egészségügyi kockázata a használatnak. "Későbbi kiszámoltam, 136 ezer ilyen csekket kellett volna megenni ahhoz, hogy valami baja legyen az embernek" - magyarázta.

Az automata egy alkalommal tíz fontot adott ki, de ez akkoriban egy egész hétvégére elegendő pénz volt. Kezdetben nem ment minden simán. Az első automatákat szétverték, a Zürichben elhelyezett gép pedig súlyos hibákkal működött. Később kiderült, a közeli villamosvezetékek okozták a zárlatot.

Ma már több mint kétmillió ATM működik szerte a világon.

Miért négy jegyű a PIN?

A legnagyobb találmány a PIN bevezetése volt. Shepherd-Barronnak a hatjegyű katonai számáról jutott eszébe az ötlet, még évek után is emlékezett rá. A módszert kipróbálta a feleségén is, aki azonban csak négy számot tudott könnyen megjegyezni. Emiatt lett négy jegyű a PIN-kód mindenhol a világon.

Barron nem védette le találmányát, nem is keresett rajta semmit. Elismerésként ugyanakkor nagyon sok díjat és címet kapott.

Rovatok