Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az általános sztrájk Görögországban

2010. május 20., csütörtök 11:08

A szakszervezetek felhívására csütörtökön újabb 24 órás általános sztrájk kezdődött Görögországban a megszorító intézkedések ellen; a munkabeszüntetés a görög közszféra nagy részét érinti, így a kórházakat, iskolákat és a közösségi közlekedést is.

Az iskolák és minisztériumok zárva lesznek, a kórházak minimális személyzettel dolgoznak, az idegenforgalmi látványosságok sem fogadnak látogatókat csütörtökön. Eredetileg május 19-re tűzték ki a mostani munkabeszüntetést, ezen a napon azonban vizsgák voltak az iskolákban, ezért úgy döntöttek a szakszervezetek, hogy egy nappal később, május 20-án tartják meg a sztrájkot.

A légi irányítók nem vesznek részt a munkabeszüntetésben, mert - mint mondták - nem akarnak további károkat okozni a görög idegenforgalomnak. Ugyanakkor néhány görög repülőtér zárva lesz, és az Olympic Air görög légitársaság már harminc járatát törölte. A hajó és kompközlekedésben is fennakadások lesznek, három tengerjáró hajó - összesen 7 ezer turistával a fedélzeten - csütörtökön már nem tudott kikötni az athéni Pireusban a sztrájk miatt.

A szakszervezetek most elsősorban a nyugdíjreform tervezete ellen tiltakoznak. A tervezett nyugdíjreform keretében fokozatosan 60 évre emelik a korkedvezményes nyugdíj alsó korhatárát, s 10 év alatt fokozatosan felemelik 65 évre a rendes nyugdíjkorhatárt is - a kormány elképzelése szerint, amit még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A tervezet értelmében, elsősorban a magas nyugdíjjal rendelkezők körében visszafogják a kifizetéseket, és a jelenlegi 13 nyugdíjalap helyett hármat hoznak létre: egyet a bérből és fizetésből élők, egyet a vállalkozók, egyet pedig a agrárgazdálkodók számára. A változtatások többsége a jövő évtől, fokozatosan, 2018-ig lép hatályba. Utoljára május 5-én tartottak általános sztrájkot, akkor az erőszakba torkolló tiltakozó akciókban hárman életüket vesztették.

Rovatok