Index Vakbarát Hírportál

Dubaj maga oldja meg pénzügyi problémáit

2010. május 30., vasárnap 18:21

Dubaj állami mentőöv nélkül oldja meg legújabb pénzügyi problémáját - közölte a hétvégén az Egyesült Arab Emírségek pénzügyminisztere.

A miniszter azt követően óvta a piacokat a túlreagálástól, hogy dubaji emír holdingcége által ellenőrzött befektetési vállalkozás a napokban adóssága egy részének átütemezését kérte. A cégnek júniusban 1,25 milliárd dollár adóssága jár le, de azt kérvényezte, hogy ennek egy részét csak szeptember 30-ig kelljen visszafizetnie.

Sajtóértekezletén a pénzügyminiszter azt közölte, hogy nem vár nagyobb mértékű átütemezést, és a cégnek nincs szüksége állami mentőövre. Ugyanakkor elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek idei gazdasági növekedését 3,2 százalékra várják a tavalyi 1,3 százalék után. Egyúttal dicsérte a Dubai World céget, amelynek mostanra sikerült úrrá lennie adósságproblémáján. A cég - amelynek gondjai nemrégiben megrengették a Dubaj iránti nemzetközi pénzügyi bizalmat - éppen a múlt héten jelentette be, hogy vezető pénzintézetektől támogatást kapott 23,5 milliárd dolláros átütemezési tervéhez.

Dubaj március végén azt közölte, hogy 9,5 milliárd dollárt pumpál az adóssággondokkal küzdő Dubai World állami konglomerátumba. A kormány tavaly november 25-én kért féléves moratóriumot a Dubai World 25 milliárd dollárnyi adósságára, de siettek hangsúlyozni, hogy az állam nem óhajt garanciát vállalni a Dubai World holding adósságaira.

Rovatok