Index Vakbarát Hírportál

Jó kezdő lépés, de hiányoznak a részletek

2010. június 8., kedd 19:29 | aznap frissítve

Londoni elemzők piaci szempontból összességében pozitívnak minősítették a bejelentett gazdasági terveket, azonban a Fitch szerint ez csak az első lépés, hiányoznak a részletek. A Capital Economics pozitívnak említette a devizahitelek korlátozásának tervét, a JP Morgan szerint a bankadó terve felvizeződhet a szektorral való tárgyalások során. Több külföldi elemző, köztük az UniCredit és a Danske Bank munkatársánál vegyes reakciókat váltott ki a terv.

Piaci szempontból összességében pozitívnak minősítették londoni elemzők a magyar kormányfő által kedden bejelentett gazdaságpolitikai terveket, amelyekről ugyanakkor további részleteket várnak. A magyar törlesztéskockázati biztosítási ügyletek díjszabása a bejelentés után jelentősen enyhült a londoni kereskedésben.

Jó kezdő lépés

David Heslam, a Fitch Ratings hitelminősítő intézet felzárkózó európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója Orbán Viktor parlamenti felszólalása után azt mondta: a magyar kormány "jó kezdő lépést tett" gazdaságpolitikai terveinek körvonalazása felé. Ez azonban csak az első lépés, és egyelőre hiányoznak a részletek az időzítéssel, az intézkedések költségbecslésével, valamint az államháztartási hiánycél tartásához szükséges ellentételező lépésekkel kapcsolatban, mondta a Fitch igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy a bankok tervezett többletadóztatása és a devizaalapú hitelkiáramlás korlátozásának tervei nem érinthetik-e kedvezőtlenül a magyar pénzügyi rendszer versenyképességét és jövedelmezőségét, Heslam kijelentette: Magyarország nincs egyedül a bankrendszer fokozottabb adóterhelésének gondolatával, a húsz vezető  ipari és fejlődő hatalom (G20) is hasonló terveket fogalmazott meg.

A devizaalapú jelzáloghitelek korlátozásának terveiről Heslam azt mondta: az új folyósításokra érvénybe léptetendő tilalomnak "marginális" hatása lehet csak a jelenlegi kinnlevőség-portfolióra. A már folyósított devizaalapú lakáshitelek átlagos lejárata 13-14 év, vagyis ha most leállna az új devizahitelek folyósítása, akkor is "eltart egy ideig" a már létező portfolió kiigazítása, mondta.

A kedden bejelentett akcióprogrammal a kormány "elkezdte felfedni" terveit, ám még sok a nem ismert részlet egyebek mellett a várható hiányszámokkal kapcsolatban. Kedvező, hogy a kormány elkötelezte magát a 3,8 százalékos idei államháztartási deficitcél mellett, de egyelőre nem ismeretes az akciótervhez kapcsolódó egyetlen olyan szám sem, amely ezt alátámasztaná - fogalmazott a Fitch igazgatója. Mindezek alapján a Fitch Ratings jelenleg megfelelőnek tartja Magyarország esetében a "BBB" adósbesorolást és az arra érvényes negatív kilátást.

Pozitív a devizahitelek korlátozása

Neil Shearing, a Capital Economics londoni befektetési elemző csoport feltörekvő piaci közgazdásza a pozitív elemek között emelte ki a devizaalapú jelzáloghitelezés korlátozásának terveit, mondván, ez az egyik olyan tényező, amelyből Magyarország "bajai erednek". Shearing szerint az akcióterv keddi bejelentése egyben "kísérlet is a múlt heti politikusi nyilatkozatok okozta károk helyreállítására". A Capital Economics elemzője - az egyik nyilatkozatra utalva - hozzátette: "Magyarország nem Görögország".

Viszonylag könnyen teljesíthető a hiánycél

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői keddi értékelésükben fontos elemnek nevezték, hogy a kormány a tervezett adóscsökkentéseket fokozatosan, jövőre kezdődően léptetné életbe, és így "viszonylag könnyen" teljesíthető lesz az idei 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél. Ha a kiadáscsökkentő lépéseket is végrehajtják, akkor jövőre tovább mérséklődhet a hiány a cég szakértői szerint.

A JP Morgan is kiemelte, hogy a terv részleteiben egyelőre hiányos, és a bankokra jelentős terheket ró, ám a ház szerint általánosságban véve a csomag "jól illeszkedik" a magyar gazdaság jelenlegi szükségleteihez, vagyis az államháztartási hiány kordában tartásához és a növekedés, valamint a versenyképesség  középtávú erősítéséhez.

A ház becslése szerint a bankadóból várt 200 milliárd forint zömmel elégséges lenne annak a hiánycél-túllépésnek a fedezésére, amely akkor következne be, ha az idén semmilyen költségvetési intézkedés nem történne. A JP Morgan elemzői szerint ugyanakkor az új terv jelentősen növelné a bankok adóterhelését, ami várhatóan a hitelezési tevékenység lanyhulását eredményezi. A cég szerint a devizaalapú jelzálogkölcsönök tilalmával gyakorlati értelemben nem sok változna, mivel a svájci frank-alapú hitelkibocsátás már a tavalyi év elején tulajdonképpen leállt. Hosszú távon azonban a tilalom kedvező lehet a pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából.

A JP Morgan szerint jóllehet a kormány kétharmados többsége révén nem lehet gond a tervezett intézkedések elfogadtatása, ugyanakkor "nem lenne meglepő", ha a bankadóztatás terve a szektorral folytatott tárgyalások során "valamelyest felvizeződne".

Javult a biztosítási tranzakciók árazása

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzői azt mondták, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető biztosítási tranzakciók (CDS) árazása 15 bázispontos csökkenéssel 364 bázispont körül mozgott a kedd délutáni londoni kereskedésben. A múlt hét végén, a piacon ellentmondásosnak minősített politikusi nyilatkozatok nyomán még jóval 400 bázispont - tízmillió euró adósságonként 400 ezer euró - felett járt a magyar CDS-kontraktusok díja.

Vannak hiányosságok

A UniCredit egyik bécsi elemzője azt emelte ki pozitívumként,  hogy a kormány végre valamit nyilvánosságra hozott gazdasági elképzeléseiből, de hiányolta a részleteket, és azt, hogy a kormányfő nem adott biztosítékot az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok kapcsán. A Danske Bank egyik elemzője szerint az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági program nem garantálja azt, hogy sikerül 3,8 százalékon tartani az idei GDP-arányos államháztartási hiányt.

Nagyon pozitívak a tervek

Az Erste Bank az új gazdasági program alapján viszont úgy látja, sikerül teljesíteni az idei államháztartási deficitre vonatkozó tervet, ami a bank szerint nagyon pozitív. A HSBC szakértője szerint ugyanakkor a kiadáscsökkentések, és az adómódosítások fokozatossága egyaránt üdvözlendő. Mások szerint is a bankadó és az egykulcsos személyi jövedelemadó úgy tűnik, elég forrást teremt elő ahhoz, hogy sikerüljön tartani az államháztartási hiánycélt. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy, a devizahitelezési tilalom negatívan érintheti a bankokat.

Egyes szakértők emlékeztettek arra, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése Szlovákiában és Romániában is eredményt hozott, nőttek a költségvetés bevételei.

Rovatok