Index Vakbarát Hírportál

25 milliós bírság a részeg brókernek

2010. június 30., szerda 07:18

A brit piaci felügyelet 72 000 fontra (89 000 euróra) bírságolt egy volt olajbrókert, és öt évre eltiltotta attól, hogy a pénzügyi szektorban dolgozzon – írja a Napi Gazdaság. A férfi ugyanis bevallotta, hogy ittas állapotban a piacot befolyásoló ügyleteket kötött.

Az FSA közleménye szerint Steven Perkins, a londoni PVM olajkereskedő cég volt brókere alkoholos befolyás alatt bonyolított 10 695 kontraktusnyi határidős kötése kimerítette a piacbefolyásolás vétségét. A 2009 augusztusi határidőkre pontosan egy évvel ezelőtt, június 29-i hétfőn kötött szerződéseket, amiket másnap reggel próbált eltusolni.

Utóbbival azonban komoly kilengést okozott a brent piacán. Utólagos érvelése szerint egész hétvégén ivott, és ha már lendületben volt, folytatta hétfőn is, így emlékei igen hiányosak a történtekről.

Eredetileg a felügyelet 150 000 fontra bírságolta volna Perkinst, ám ezt aztán arra hivatkozva csökkentették 90 ezerre, hogy ezzel anyagilag ellehetetlenülne Perkins. A maradékot egy előtörlesztési megállapodás keretén belül engedték el – szögezi le a határozat. A 72 000 forint nagyjából 25 millió forintnak felel meg.

Az FSA pár hete bírságolt 100 000 fontra, és tiltotta el attól, hoyg a pénzügyi szektorban dolgozzon, Andrew Kerrt. Ő egy volt árupiaci bróker, aki 2007 augusztusában szándékosan manipulálta a kávé határidős piacát Londonban.

Rovatok