Index Vakbarát Hírportál

Magukat mentenék az európai bankok

2010. július 12., hétfő 11:12

A korábbi tervekhez képest új ötletről, egy húszmilliárd eurós európai bankmentő alap felállításáról tárgyalnak egyes nagy európai bankok vezetői - tudta meg a Financial Times. Alessandro Profumo, az UniCredit vezérigazgatója úgy fogalmazott, egy önkéntes befizetésű alap középtávon kormányzati beavatkozás nélkül is garanciát nyújthatna az esetlegesen bajba kerülő bankok piaci finanszírozásának megkönnyítésére.

Az alap lehetővé tenné, hogy a bajba került bankok képesek legyenek garanciával fedezett értékpapírok kibocsátására - írja a Financial Times hasábjain Proufumo. A program rivalizálna azokkal az ötletekkel, amelyek jelenleg is terítéken vannak a bankok felkarolására, így például egy összeurópai bankadóból finanszírozandó bankmentő alappal is.

Az UniCredit vezére szerint utóbbi igazságtalan azokkal a bankokkal szemben, amelyek nem szorultak állami segítségre. Mint ismeretes, az Európai Bizottság májusban egy külön, a bankok rendezett felszámolását segítő alapot is javasolt, a Profumo által javasolt alap feladata más lenne.

Ez az alap megakadályozná, hogy a rendszer szempontjából veszélyes események következzenek be a pénzügyi szektorban. Úgy tudni, Profumo már Spanyolország és Németország legnagyobb bankjával, a Santanderrel és a Deutsche Bankkal is egyeztette ötletét, ám közülük csak az előbbi nyitott egy hasonló megoldásra. Igaz, a Deutsche Banknál is inkább az Institute of International Finance lobbiszervezet égisze alatt látnának szívesen hasonlót, nem véletlenül: Josef Ackermann vezérigazgató egyben a szervezet elnöke.

Profumo szerint egy önkéntesen feltöltendő húszmilliárd eurós alap a legjobb megoldásnak tekinthető. Egyrészt ugyanis nem igényelné az adófizetői pénzek felhasználását, másrészt ötmilliárd eurós garanciával ötvenmilliárd eurós piaci forráshoz jutna egy finanszírozási nehézséggel küzdő bank, sokat segítve a piaci helyzeten. Hogy mely bank kap garanciát az alapból, azt az európai bankfelügyeleti hatóságok dönthetnék el.

Rovatok