Index Vakbarát Hírportál

Vébé utáni sokk Dél-Afrikában

2010. július 23., péntek 07:56

Alig két hét telt el a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság befejezése óta, ám a kereslet hirtelen csökkenése az előre jelzettnél is nagyobb légszomjat okoz az ország gazdaságának.

Az várható volt, hogy a szállodák és a vendéglők forgalma visszaesik, a szuvenírárusok azonban nem számítottak arra, hogy a rendezvény után azonnal megszűnik a kereslet portékáik iránt. Egy johannesburgi boltos arra panaszkodott a Financial Timesnak, hogy két hét alatt mindössze ötvenet tudott eladni a vébé szimbólumává vált vuvuzela harci kürtből, pedig a termék árát a korábbi 120 rand (16 dollár) negyedére csökkentette.

A világesemény keltette felhajtóerő elhalásával ismét láthatóvá váltak a dél-afrikai gazdaság súlyos gyengeségei. Az ipart a vártnál gyengébb európai kereslet, illetve a kínai GDP-növekedés lassulása miatti aggodalmak sújtják - utóbbi nyomán visszaeshet az afrikai ország természeti kincsei, a vasérc, a nemesfémek és a szén iránti kereslet. A helyi pénzintézetek arra panaszkodnak, hogy a vállalatok nem mernek hitelt felvenni, a cégvezetők viszont azt tapasztalják, hogy a világesemény után lelassultak az állami költekezések.

Dél-Afrikának a 2010-re várt háromszázalékos GDP-növekedésnél többre lenne szüksége ahhoz, hogy javítani tudja a foglalkoztatottságot. Ezen a téren ugyanis óriás lemaradásban van más feltörekvő országokkal szemben, amelyekkel szereti összehasonlítani magát. Brazíliában, Indiában, Kínában és Indonéziában a foglalkoztatottak átlag 65 százalékának van munkája, míg Dél-Afrikában 40 százalék ez az arány.

Rovatok