Index Vakbarát Hírportál

Záporozó bankcsődök jönnek a jósprofesszor szerint

2010. szeptember 3., péntek 15:01

Az amerikai professzor, Nouriel Roubini ismét megosztotta cseppet sem optimista véleményét a nagyközönséggel. Bár nemrégiben már hangoztatta, hogy újabb visszaesést vár az amerikai gazdaságtól, vagy ha nem, legalábbis komoly lassulást, most ennek következményeként nagyszámú bankcsőd bekövetkezésére figyelmeztetett. Véleménye szerint a gazdasági lassulás és az ingatlanpiac gyengélkedése miatt több mint 400 kisebb bank mehet még csődbe.

A gazdasági növekedés az idei második félévben igen gyenge lehet, hiszen a korábbi gazdaságélénkítő programok kifutása, amelyek az első félévben javították a GDP-t, a második félévben hátráltatják majd. Ráadásul a kormánynak sincs már korlátlan lehetősége a gazdaság élénkítésére, így a legjobb esetben is elmarad a növekedés az egyensúlyi szinttől - mondta el a CNBC-n Nouriel Roubini.

Korábban a professzor kifejtette, véleménye szerint az újabb recesszió valószínűsége 40 százalék, ami köszönhető a gyenge fogyasztásnak, a gyenge beruházásnak (mivel a készletek feltöltése megtörtént) és a gyenge exportnak, miközben az állami segítség már egyre korlátozottabb lehet. A makroökonómiai visszaesés pedig lefordulást okozhat a részvény és kötvénypiacokon egyaránt, ami visszahathat és tovább erősítheti a makrogazdaság erőtlenségét. Emellett az alacsony termelés a munkanélküliség további növekedéséhez vezethet, ami visszaveti a vállalatok beruházásait is, ha nem lesz kinek eladni a termékeket - áll Roubini jóslatában.

Az amerikai gazdaság lassulása pedig kihatással lehet az egész világra. A "Dr. Balsorsként" is elhíresült professzor szerint ugyanis az USA alacsonyabb fogyasztása hatással lehet Kínára, Japánra és az EU-ra egyaránt. Bár Németország erős gazdasággal rendelkezik, a kontinens többi országa lehangoló teljesítményt mutat. A kínai gazdasági növekedés pedig 7 százalékra mérséklődhet a második félévben - mondta Roubini. A fogyasztók és államok hitelállományának leépítése miatti lassabb világgazdasági növekedést, vagyis a Pimco által hangoztatott "új normál" rendet meg kell szokni - hangoztatta Roubini Olaszországban.

Még ha sikerül is elkerülniük az újabb recessziót az amerikai és európai gazdaságoknak, a gazdasági környezet továbbra is igen gyenge lesz, ami a "kritikus állapotú bankok listáján" szereplő több mint 800 amerikai bank felénél okozhat csődöt. A jósprofesszor szerint az ingatlanpiaci problémák a hitelpiacon is komoly veszélyt jelenthetnek, és bár a nagyobb bankok már megfelelő állapotban vannak, a kisebb bankoknál még tömeges becsődölés várható. A megoldást egyrészt a kormányzattól remélhetnénk, ám ők szintén hatalmas adósságaik miatt korlátozottak, a jegybanki eszközök pedig egyre kevésbé hatékonyak.

Rovatok