Index Vakbarát Hírportál

A fapadosoknak bejött a nyár

2010. szeptember 6., hétfő 17:07

A két legnagyobb fapados légitársaság, az ír Ryanair és a brit EasyJet is jelentősen növelte nyári utasainak számát. A hagyományos társaságok forgalma csökkent.

A legnagyobb, olcsó jegyeket kínáló társaság, a Ryanair 7,68 millió utast szállított augusztusban, 12 százalékkal többet mint egy évvel korábban elsősorban az újonnan megnyitott útvonalak forgalmának köszönhetően. A vállalat kommunikációs igazgatója szerint ezzel a Ryanair utaztatta  egy hónap alatt minden idők legtöbb  utasát Európában. Az EasyJetnek augusztusban összesen 5,2 millió utasa volt, ami 8,4 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Mindkét légitársaság 85 százaléknál magasabb foglaltsági arányt közölt hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

Ezzel szemben, nem volt annyira sikeres nyaruk a hagyományos légitársaságoknak, így a British Airwaysnek (BA) sem. A pénteken közölt adatok szerint éves összehasonlításban 0,1 százalékkal csökkent a brit nemzeti légiközlekedési vállalat utasforgalma. Összesen 3,15 millió jegyet sikerült eladniuk augusztusban, fele annyit, mint az olcsóbb, ír szállítónak.

A BA az Iberia spanyol légitársasággal való év végi összeolvadástól remélhet némi versenyképesség-javulást. Egyes brit sajtóértesülések szerint az Iberia és a BA vezetősége már össze is állított egy listát arról a 12 vállalatról, amelyet az összefonódás után érdemesnek találhatnak a felvásárlásra.

Rovatok