Index Vakbarát Hírportál

Még mindig szórja a pénzt a Lehman

2010. szeptember 15., szerda 12:49

A gazdaságtörténet legnagyobb megrázkódtatást okozó bankcsődje után két évvel nehezen lehetne azt mondani, hogy virágzik, minden esetre működik a Lehman Brothers. A csődvédelem alatt álló befektetési banknak húszmilliárd dollár készpénze és több mint félezer alkalmazottja van, sőt, néhány ígéretes befektetéssel is rendelkezik.

Havonta még mindig mintegy 45 millió dollár javadalmazásban részesíti menedzsereit és tanácsadóit a Lehman, és több tízmillió dollárt költ havonta saját csődeljárására, mely várhatóan 2012-ig elhúzódik. Bryan Marsal, a bank jelenlegi vezérigazgatója csődvédelem alatt álló társaságtól szokatlan stratégiát választott: számos befektetést a Lehman portfóliójában tart, hirtelen eladásuk helyett arra fogadva, hogy értéküket képes lesz még megduplázni - írja a Bloomberg. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a következő öt évben 40-50 milliárd dollár bevételt szeretnének realizálni eszközértékesítésből, míg korábban 20 milliárdot, vagy még kevesebbet kaptak volna ezekért.

Amint arra Lawrence A. Larose, a Lehman tanácsadójaként is ismert Winston & Strawn LLP jogásza rámutatott: a társaság gyakorlatilag még működő befektetési konszernnek tekinthető, melynek célja, hogy a világon szanaszét található több milliárd dolláros befektetéseitől fokozatosan megváljon. A Lehman csődbe ment pénzügyi vállalkozások hitelportfóliójának diszkonttal történő megvásárlásában is aktív.

A világ egykor volt negyedik legnagyobb befektetési bankja 639 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel ment csődbe éppen két évvel ezelőtt, 2008. szeptember 15-én. Anton Valukas, a bank csődjét vizsgáló bizottság vezetőjének jelentése szerint a kockázatos ingatlanbefektetések, a túlzott eladósodottság, illetve ezek befektetők elől történő elrejtése okozta a társaság vesztét.

2008 óta Marsal áll a társaság élén, az ő társasága, az átstrukturálást végző Alvarez & Marsal a júliusi adatok szerint már 326 millió dollárt keresett a Lehman csődjéből. Áprilisban a Lehman megnyerte a bírósági jóváhagyást arra, hogy Lamco néven felállítsa azt az egységét, mely ingatlan-, kockázati tőke-, derivatív, illetve vállalati hiteleit öt éven át kezeli, és munkát biztosít a Lehman alkalmazottainak egy részén túl Marsal cégének is. Júliusig összesen egyébként csaknem 918 millió dollárt fizetett a Lehman menedzsereinek, jogászainak és tanácsadóinak, meghaladva ezzel az Enron 757 millió dolláros csődköltségeit.

Az eszközök eladásán túl perek sorozatától remél pénzt szerezni a Lehman, a Barclays-zel szembeni követelése például 11 milliárd dollár. A bank vádja szerint a Barclays jogtalanul jutott hozzá ehhez az összeghez a Lehman brókerházának megvásárlása során. Ugyanígy beperelte a Lehman a JPMorgant is, mely szerinte okozója volt a bank csődjének azáltal, hogy 8,6 milliárd dollár fedezetet követelt meg tőle jogtalanul 2008-ban a hitelpiacok visszaesése közben.

A Lehman eddig nem jelentette be, mikor fizeti ki hitelezőit (várhatóan csak évek múlva), mondván, ezzel meg kell várni a bank reorganizációs tervének elfogadását. Ez 2011 első felében történhet meg. A hitelezők között a Goldman Sachs, a UBS és Abu Dhabi mellett magánbefektetők, köztük magyar ügyfelek is voltak.

Rovatok