Index Vakbarát Hírportál

Aranyba menekül boldog-boldogtalan

2010. szeptember 24., péntek 16:10

Ma újabb történelmi csúcsra erősödött az arany árfolyama, ezzel megérkezve unciánként a 1300 dolláros szinthez. Mindeközben az ezüst 1980 óta nem látott magasságok szökött a mai délelőtt folyamán. Az erősödés hátterében továbbra is a biztonságba menekülés és a dollár e heti gyengülése áll.

Bernard Sin, a MKS Finance SA deviza és nyersanyag kereskedési üzletág vezetője szerint az arany jelenlegi ereje rávilágít arra, hogy nincs bizalom az amerikai dollár iránt, továbbá a mostanában napvilágra kerülő makrogazdasági adatok is gazdasági nehézségekről árulkodnak, így a tőke a biztonsága, 'a safe haven"-be menekül. Sin emellett kiemeli, hogy véleménye szerint az ezüst nagyon alulértékélt, így az arany farvizén ő további potenciált lát a kissé elhanyagolt ezüstben – írja a Portfolio.hu.

Technikai alapon pedig azt láthatjuk, hogy az arany trendje továbbra is töretlen azok után, hogy júliusban visszatesztelésre került a 200 napos mozgóátlag. Ezen a szinten pedig újabb erőt vett magán a nemesfém, és az 50 napos mozgóátlag újbóli áttörése óta a trend továbbra is töretlen, és megállíthatatlannak tűnik.

Az arany az idén eddig 18 százalékot erősödött, mely a tizedik egymást követő éves emelkedésnek felel meg. Ilyen sorozatot 1920 óta nem láthattunk. Érdekességként a Bloomberg által megkérdezett 23 elemzőből 16 a jövő hétre is emelkedést vár a nemesfémben, míg 6 a csökkenésre, 1 pedig változatlan árfolyammal számol.

Rovatok