Index Vakbarát Hírportál

Írországból jön az újabb válság?

2010. szeptember 29., szerda 09:55

Ötmilliárd eurós tőkeinjekcióval segíti meg az összeomlás szélén táncoló, feldarabolására váró Anglo Irish Bankot a szigetország jegybankja - írja a Financial Times. A tervet a lap szerint csütörtökön jelentik majd be.

Tegnap az ország bankrendszerével és költségvetési helyzetével kapcsolatos aggodalmak újabb csúcsukra, 6,72 százalékra repítették a tízéves ír államkötvények hozamát, így olyan szintre emelkedtek, ahol Görögország áprilisban járt. Annak ellenére történt ez így, hogy az Európai Központi Bank piaci hírek szerint tegnap vásárolt ír államkötvényeket.

Az eddigi 25 milliárd eurós mentőcsomag után csütörtökön a várakozások szerint újabb 5 milliárd euróval segíti meg az Anglo Irish Bankot az ír jegybank. A Standard & Poor’s becslései szerint a bank megmentéséhez egyébként összesen 35 milliárd euróra lehet szükség.

“Eltökéltek vagyunk abban, hogy megtegyük, ami szükséges a nemzetközi és a belföldi bizalom helyreállításához" - nyilatkozta Brian Cowen ír miniszterelnök. Úgy tudni, Brian Lenihan pénzügyminiszter egy szigorúbb tőkehelyreállítási és egy 16 milliárd eurós kötvényállomány-átsrukturálási tervet is be fog jelenteni.

Rovatok