Index Vakbarát Hírportál

Világméretű katasztrófára figyelmeztet Kína

2010. október 7., csütörtök 08:59 | aznap frissítve

Nem emberbaráti érzelmek, de még csak nem is a világgazdaság pénzügyi stabilitásának támogatása járt a kínai vezetés fejében, amikor megígérte, hogy görög államkötvények vásárlásával segít az országnak átvészelni költségvetési válságát, illetve közvetve az eurózónának erősíteni az övezet pénzügyi egyensúlyát - állítja a Reuters elemzése.

Kínának természetesen érdeke a világ valutarendszerének stabilitása, de a fő célja nem ez, hanem az euró erősítése a dollárral szemben. A gyenge euró drágítaná a kínai exportot az eurózónába, aminek közvetve elejét vehetik a görög kötvények vásárlásával. Az eurózóna vezetői a hét elején felszólították Pekinget, hogy hagyja felértékelődni a jüant – írja a Napi Gazdaság.

Jean-Claude Juncker, az övezet pénzügyminisztereit tömörítő Ecofin vezetője átfogó, jelentős árfolyamváltozás szükségességéről beszélt, ami szerinte kiegyensúlyozottabb növekedést eredményezne a világgazdaságban és Kínában is.

A kérés azonban ezúttal sem talált meghallgatásra: Ven Csia-pao kormányfő - elismételve a korábbi pekingi álláspontot - leszögezte, hogy a jüan gyors felértékelése katasztrofális következményekkel járna országára és a világgazdaságra nézve, ezért kitartanak a fokozatos változást eredményező rugalmas árfolyam-politika mellett.

Kína ugyanúgy manipulálja Ázsiát, mint Európát. Valutatartalékai diverzifikációjára hivatkozva japán állampapírokat vásárolt, amivel hozzájárult a jen erősödéséhez, és valószínűleg aláásta a szigetország gazdaságának talpra állását. Ráadásul a japán jegybank erre válaszul kénytelen volt dollárt vásárolni, hogy gyengítse a jent, amivel viszont a Kína kezében lévő hatalmas dollártartalékok értékét tartotta karban, megint csak Pekingnek hajtva hasznot.

Rovatok