Index Vakbarát Hírportál

Fellázadtak a közszolgák Romániában

2010. október 15., péntek 07:15

Minden csak a pénzügyminisztériumi dolgozók spontán tiltakozó akciójával kezdődött, aztán országos sztrájkká terebélyesedett a megmozdulás Romániában a közszférában.

A román pénzügyminisztérium alá tartozó intézmények dolgozóinak spontán tiltakozó akciója országos sztrájkká bővült tegnap, miután szolidaritásból több ezer közalkalmazott tagadta meg a munkafelvételt, hatalmas káoszt okozva ezzel a közigazgatásban.

A nap végére Gheorghe Ialomitianu pénzügyminiszter ugyan engedett a nyomásnak, így a tárca alkalmazottai megkapják az elmaradt augusztusi bérpótlékaikat, amennyiben pénteken újra munkába állnak, ám ezt megelőzően az ország szinte valamennyi megyéjében bezártak az adóhivatalok és nem dolgoztak a megyei pénzügyőrségeken sem. Beszüntették továbbá a munkát az egészség- és nyugdíjpénztár, valamint a munkaügyi hivatalok alkalmazottai és a román posta dolgozói is. A nap folyamán szolidaritásukat fejezték ki a sztrájkolókkal a távközlési, az oktatási és a közlekedési minisztérium dolgozói, valamint a belügyminisztériumhoz tartozó rendfenntartó erők alkalmazottai is - írja a Napi Gazdaság.

Miután július elsejétől 25 százalékkal csökkent a közalkalmazottak bére, a pénzügyminisztérium alkalmazottaitól a pótlékokat is megvonták, ezzel havi átlagbérük 1300 lej (valamivel több mint 300 euró) alá csökkent - adtak hangot elégedetlenségüknek a dolgozók. A miniszter a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat követően kijelentette: ezentúl egyetlen közalkalmazott sem jogosult automatikusan bérpótlékra, pluszjuttatást csak egyéni teljesítményei függvényében kaphat a dolgozó. Ezt a kijelentést puhította fel egyhavi bérpótlék megígérésével. A fizetésen felüli juttatásokat is szabályozó egységes bértörvényt várhatóan a jövő hét elején fogadja el a parlament - tette hozzá Ialomitianu.

Románia 2009 márciusában kötött 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodást az IMF-fel, aminek fejében vállalta, hogy idén a GDP 6,7 százalékára csökkenti az államháztartás hiányát, megreformálja a nyugdíjrendszert és drasztikusan visszavágja a közszféra kiadásait.

A 25 százalékos bércsökkenés, az ötszázalékos áfaemelés és a pluszjuttatások eltörlése heves ellenállást váltott ki az alkalmazottak körében, a szakszervezetek vezetői pedig arra figyelmeztetnek, hogy nem tudják ellenőrzésük alatt tartani a helyzetet. Ennek ellenére az Alfa Kartell tömörülés országos szintű teljes munkabeszüntetéssel fenyeget. Az állami apparátus sztrájkja komolyan veszélyezteti az ország gazdaságának egyensúlyát, mivel megbénítja a pénzügyi szektort és elriasztja a külföldi befektetőket - figyelmeztetett közleményében az országos munkaadói szövetség (ACPR).

Rovatok